Kako se pametno nositi s nepodnošljivim vrućinama

Letnje vrućine znaju biti nepodnošljive jer nam se čini da ne možemo disati ni raditi, ali uz klasične ventilatore i klime, postoji još par trikova koji vam mogu pomoći.Predstavljamo vam par saveta koji će vam pomoći da se pametno nosite sa nesnosnim vrućinama.

aa

Voda

Vodu pijte što češće jer će telo biti hladnije ako je pravilno hidratizirano. Dodatno ćete se osvežiti ako u vodu stavite malo mente ili kriške limuna. U slučaju ekstremnih vrućina, možete u zamrzivaču ohladiti mali peškir pa ga staviti na zatiljak . Tako ćete sniziti temperaturu tela za narednih sat vremena. I ne zaboravite na tuširanje hladnom vodom u najtežim trenucima.

Spavanje

Ima li šta gore od vrelih letnih noći kada ne možete spavati i vrtite se umorni po krevetu. Probajte svilene plahte. Jesu skuplje, ali su prozračnije i prijatnije pa ćete lakše spavati.

Odeća

Što je više moguće, nosite odeću od prozračnih materijala poput pamuka, lana ili svile. Koža će lakše ‘disati’ i manje ćete se znojiti. Takođe je bitno da izbegavate tamne boje jer privlače sunce.

I koliko god se čudnim činilo, nosite dužu odeću jer ćete tako očuvati nižu temperaturu tela.

I ishrana je bitna

Jedite laganu i hladnu hranu, ona će vas bolje rashladiti od masnih i teških obroka. Leto je odlično jer ima puno sezonskog voća i povrća, a dobro će vam doći limunada ili osvežavajući voćni sladoled.

Rashladite dom

Odmah ujutru spustite rolete i navucite zavese kako biste sprečili zagrevanje prostorija. Noću kada temperatura padne, rastvorite prozore da svež vazduh procirkuliše  prostorijama.

Kućni poslovi

Bilo kakvi kućni poslovi, od usisavanja do pranja stvaranja posuđa stvaraju dodatnu toplotu u stanu, ali i zagrevaju vas jer se krećete. Ako možete, ostavite sve takve radove za rano jutru ili uveče.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...