Generic filters
Exact matches only

Kako se izboriti sa menstrualnim grčevima ( VIDEO)

Intenzitet grčeva je individualan, ali jedno je sigurno – u pitanju je neprijatna pojava koja itekako može uticati na kvalitet svakodnevnog života.

Na sreću, postoji nekoliko načina koje nam mogu olakšati bolove.

Pratite ciklus

Praćenjem menstrualnog ciklusa možete znati kada je vreme za narednu menstruaciju. Samim tim, bićete spremne za pojavu bola i grčeva, te ćete se na vreme pripremiti.

U prirodi je spas

Mnogo je sastojaka iz prirode koji mogu ublažiti menstrualne grčeve i bolove. Kurkuma sadrži iste sastojke kao ibuprofen i blokira upalne molekule. Cink ublažava lučenje prostaglandina, a magnezijum može sprečiti nastanak grčeva. Vitamini B1 i B6 regulišu hormone i ublažavaju neprijatnost tokom menstruacije.

Tople obloge

Na bolno mesto stavljajte tople obloge. Pored utopljavanja ćebetom, može vam poslužiti i plastična flaša tople vode. Toplota ublažava tenziju u mišićima, a samim tim ih i opušta.

Šetajte

Iako vam u ovim trenucima vežbanje nikada ne bi malo na pamet, zapravo lagano kretanje može da ublaži bol. Stručnjaci savetuju šetanje, kao i vežbe joge.

Pazite na ishranu

U periodu pred menstruaciju i tokom ciklusa, izbegavajte slatkiše, začinjenu hranu i alkohol. Ove namirnice utiču na nadutost i pogoršanje grčeva. Umesto njih, konzumirajte hranu bogatu vodom kao što su višnje, celer, krastavci, lubenica, jabuke, zelena salata…

Vodite računa o digestivnom traktu

Zdravi organi za varenje ublažiće grčeve. Konzumirajte probiotske namirnice (jogurt, tamna čokolada, semenke lana, cimet, voće i peršun). Ova hrana sprečit će pojavu zatvora i nadutost.

Konsultujte se s doktorom

Ukoliko vam ništa ne pomogne i grčevi su nesnosni, savet je da se posavetujete s doktorom, koji će vam prepisati analgetike.

Isto tako, obavezno se javite doktoru ukoliko tokom menstrualnog ciklusa imate i dijareju, zatvor, mučninu, bol u donjem delu leđa, povraćate ili imate probleme sa mokrenjem.

Foto pexels
Komentari
Loading...