Kako sačuvati zube u trudnoći- Saveti

Trudnoća je definitivno period kada morate posvetiti posebnu pažnju celokupnom zdravlju, jer u tom periodu od vas i vaše odgovornosti prema sebi ne zavisite samo vi već i zdravlje vaše bebe.

r 1

Ukoliko na vreme niste rešili sve probleme sa zubima, prvo tromesečje trudnoće je definitivno period kada bi se trebali time pozabaviti. U tom periodu je najbitnije da posetite stomatologa.

Povedite posebnu brigui  o ishrani. Nemojte ići linijom manjeg otpora i tešiti sebe kako su mnoge trudnice jele raznovrsnu hranu ili istu koju su jele i do trudnoće. Naš savet vam je da od prvog dana od kada saznate za trudnoću obratite posebnu pažnju na to šta jedete, kao i na obim obroka.

Veliki broj trudnica pati od mučnina i povraćanja. Kiselina koja vam se tada vraća iz želudca može nagrizati caklinu zuba zbog čega mogu biti daleko podložniji razvoju karijesa.

U drugom i trećem tromesećju obavezno češće posećujte stomatologa. U ovom periodu vam je dozvoljeno popravljanje ili čak vađenje zuba. Ono što bi bilo dobro jeste da izbegnete veće protetske korekcije kako ne biste dugo sedili i bili izloženi vibracijama i buci.

Mnoge trudnice se pitaju da li je anestezija štetna po trudnoću.

rr

Tačan odgovor je da nije, čak je preporučljiva, jer je za plod mnogo traumatičnije vaše podnošenje bola nego sama anestezija.

Anestezija je na osnovu mnogih svetskih istraživanja bezopasna po trudnoću. Jedini sastojak anestezije koji može biti štetan po trudnoću je felipresin koji stomatolozi ne daju trudnicama, pošto može izazvati kontrakcije materice.

Kada je u pitanju rendgensko snimanje, u drugom i trećem tromesečju je dozvoljeno, ali naravno s adekvatnom zaštitom u vidu olovne pregače i okovratnika.

Lekove bi trebalo i posle prvog tromesečja izbegavati, ali naravno ukoliko je ovaj vid lečenja u nekom trenutku neophodan, posavetujte se s ginekologom koji lekovi su najmanje štetni. Lekovi koje biste svakako morali izbegavati tokom cele trudnoće su aspirin i svi lekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, jer smanjuju stepen koagulacije što može dovesti do produženog krvarenja pri porođaju.

Streptomicini se svakako ne preporučuju, jer mogu uticati na oštećenje akustičnog nerva i sluha bebe. Tetraciklini negativno utiču na jetru, pa se vaša beba može roditi sa žutim zubima. Hloramfenikole strogo izbegavajte u trudnoći, jer oštećuju koštanu srž.

Ono što vam je dozvoljeno jesu lekovi na bazi penicilina, eritromicina i cefalosporina , ali naravno uz obaveznu prethodnu konsultaciju s doktorom.

Zbog stalnih hormonalnih promena, u trudnoći će najviše trpeti desni i meka tkiva oko zuba. Loša oralna higijena i neredovna poseta stomatologu mogu dovesti do ozbiljnih upala desni, gingivitisa i mnogih drugih sličnih oboljenja koja zaista mogu biti opasna i po vas i po vašu bebu.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...