KAKO PREPOZNATI POČETAK VENSKE BOLESTI

Uveče kada legnete posle napornog dana, umesto odmora, počinje blaga nervoza u nogama, mravinjanje, bolovi u listovima ili grčevi.

Kada pogledate svoje noge vidite da su otečene i jako su vam teške. Tuširanje hladnom vodom doneće vam trenutno olakšanje, ali šta je to i šta činiti? Ovakvi simptomi, tri puta češće se javljaju kod žena u odnosu na muškarce, i predstavljaju početak hronične venske bolesti.

Woman office 14451743

U osnovi nastanka ove bolesti je povećanje pritiska u venskim krvnim sudovima donjih ekstremiteta koji progresivno dovodi do oštećenja valvula koje vraćaju krv ka srcu, kao i zapaljenski proces u samom krvnom sudu koji nadražuje određene receptore i manifestuje se kao bol. Upravo je to simptom koji uvodi u početak hronične venske bolesti i kada nema vidljivih kapilara i vena, i koji je poželjno na vreme prepoznati. Još jedan simptom koji može a ne mora pratiti već navedene simptome je i otok potkolenica. Obično se javlja tokom letnjih meseci i/ili dugotrajnijeg sedenja ili stajanja, pogoršava se uveče a nestaje ujutru. Pored bola javljaju se grčevi, mravinjanje, teške i nervozne noge. Svi ovi simptomi dovode do nedostatka sna ili neadekvatnog spavanja,odnosno dolazi do smanjenja kvaliteta života. Genetski faktor ima veliku ulogu u nastanku ove bolesti ali ne i presudnu.

Većina ljudi, danas radi u kancelarijskim uslovima, gde su noge većim delom neaktivne. Problem dodatno pogoršava prekrštanje nogu, kada se povećava pritisak u venskim krvnim sudovima kao i u limfnim sudovima. Takođe, osobe koje rade posao gde postoji duže statičko opterećenje (frizeri, farmaceuti, trgovci…), su izložene nastanku povećanog pritiska u venskim krvnim sudovima a samim tim i početku hronične venske bolesti. Nošenje tesnih odevnih predmeta i visokih potpetica ometaju normalno proticanje krvi i povećavaju pritisak u venskim krvnim sudovima, što dovodi do pojave gore navedenih tegoba.

Možemo zaključiti da nasledni faktor, dugotrajno stajanje, hormonski disbalans, nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost su faktori koji vode ka nastanku hronične venske bolesti. U ovakvim uslovima, savremenog načina života , čak i kod mladih osoba (prvenstveno žena) koje nemaju genetsku predispoziciju a ni vidljive venske krvne sudove na nogama, može se govoriti o Os stadijumu ( nultom simptomatskom stadijumu) hronične venske bolesti. U ovom stadijumu ne postoje klinički vidljivi znaci hronične venske bolesti (kapilari, vene, otoci) ali postoje simptomi – mravinjanje, bolovi, nervozne noge, grčevi, osećaj težine.

Upravo ovakve simptome treba na vreme prepoznati i pokušati da se na adekvatan način odgovori, u ovom slučaju prekidanjem zapaljenskog procesa u venskom krvnom sudu adekvatnom sistemskom terapijom. Sistemska terapija podrazumeva primenu mikronizovanih frakcija flavonoida koji su savremenom proizvodnjom a iz prirodnih izvora, prilagođeni brzoj apsorpciji i još bržem dejstvu,dovodeči do ,može se bez skromnosti reći, trenutnog delovanja i dugotrajnih rezultata. Uz primenu kompresivne terapije (elastične čarape) kao i higijensko- dijetetskih izmena u životu ( povećana fizička aktivnost, smanjenje telesne težine), hronična venska bolest se može u ovim fazama Os stadijuma i pojave otoka (edema) u potpunosti zaustaviti.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

 

Komentari
Loading...