Generic filters
Exact matches only

Kako prepoznati i lečiti ujed od pauka

Ujed pauka je obično bezopasan. U stvari, ugrizi nekih drugih buba i infekcije kože pripisuju se ugrizima pauka. Samo nekoliko vrsta pauka imaju očnjake dovoljno duge da prodru u ljudsku kožu i puste otrov dovoljno jak da ozbiljno utiče na čovekovo zdravlje. Kod nas je to slučaj sa crnom udovicom, koja je i najotrovniji evropski pauk.

 

Uzroci i simptomi ugriza pauka

Ugrizi pauka javljaju se kao rezultat puštanja otrova pod kožu. Jačina simptoma zavisi od vrste pauka, količine otrova koji ubrizgan na mesto ujeda i koliko je telo osetljivo na ujede.

Ugriz pauka izgleda kao ugriz bilo kog drugog insekta- crvenilo, upaljeno te često i bolno mesto na koži. Ponekad svrbi, a ponekad prođe i neopaženo. Ugrizi bezopasnih paukova često ne izazivaju druge simptome od već pomenutih.

Znakovi i simptomi ujeda crne udovice

Bol – obično se javlja u roku od sat vremena od trenutka ujeda, bol se širi od mesta ujeda ka stomaku, lađima ili grudima.

Grčevi – grčevi u stomaku ili ukočenost može biti tako teška da nekad može biti uzrok pucanja slepog creva.

Znojenje – prekomerno znojenje može se pojavit oko mesta ujeda ili u predelu celog uda.

Lečenje ujeda pauka

Za većinu ljudi sa ujedom pauka sledeće mere lečenja su :

  • očistite mesto ujeda blagim sapunom i vodom
  • nanesite hladan oblog na mesto ujeda kako bi smanjili bol i upalu

Ako je ujed na ekstremitetima, kao što su ruke ili noge, neka budu podignute. Prema potrebi možete koristiti i lekove protiv bolova.

U slučaju ujeda crne udovice koji izaziva bol a često i po život opasne simptome,potrebno je da odmah posetite lekara koji će vam dati protivotrov. Protivotrov može izazvati ozbiljne alergijske reakcije pa se mora koristiti s oprezom.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

 

Komentari
Loading...