Kako prepoznati GMO hranu?

GMO hrana je lepša, sjajnija, ujednačene veličine i izgleda, sjajne boje, bez  oštećenja i bez imalo truleži.

gmo

Po prirodi nismo svi isti. Neko je viši, neko niži neko krupan, a neko sitan. Isto vredi i za prirodno voće i povrće. Kupujte  nepravilno voće i povrće, takoreći ružnog izgleda. Gledajte da je voće i povrće različitih boja, veličina i oblika. Ništa neće da fali ako je voće i povrće malo udareno, i da pokazuje znakove da je živo, tj.. da malo truli.

Kupujte od seljaka koji sami uzgajaju

I poljoprivrednici seju GMO u neznanju i hrane stoku GMO proizvodima (najčešće kukuruzom). Meso takvih životinja bi u principu trebalo izgledati isto kao i kod normalnih, ali vi ipak obratite pažnju na izgled jetre (džigerice) i bubrega. Ako vam deluje bolesno, bolje odustanite od kupovine jer su te životinje možda bile hranjene s GMO stočnom hranom.

Zna se što je bolestan izgled, a što zdrav. Bolesno je bledo, sivo, žuto, slabo prokrvljeno, s oštećenjima i izraslinama koja ne deluju normalno. Zdravo je roza i crveno meso.

Zanemarite lepo pakovanje

Profitabilnosti GMO biljaka, voća i povrća dopušta proizvođačima da potroše novac na lepa pakovanja.

Informišite se na internetu o zemljama koje uzgajaju GMO

Ukoliko je nešto poreklom iz zemlje koja je uvela GMO, najverovatnije i jeste GMO. Budite dvostruko oprezni. Pratite vesti o zemljama koje zabranjuju proizvodnju i uvoz GMO kao što su Francuska i Mađarska. Tako ćete biti bar donekle sigurni da proizvod nije GMO. Isto vredi za zemlje koji su najveći proizvođači GMO hrane – USA, Argentina, Brazi, Kina i Indija, koja proizvodi GM pamuk.

Pokušajte izbaciti iz ishrane sve ono što ima najviše šansi da bude GMO

Nažalost, to je najčešće meso životinja koje se hrane GMO hranom. To su i popularne grickalice, čipsevi i slično, jer velikim firmama odgovara da im sirovina bude ujednačene veličine i sastava.

GMO hrana je najjeftinija, a zdrava hrana je po pravilu bezobrazno skupa, što je često čini nedostupnom siromašnijem delu stanovništva. Staro pravilo koje čuva zdravlje je ishrana sezonskim voćem i povrćem. Ako u trgovinama vidite voće i povrće kojem nije vreme, ono je najčešće uvezeno (obratiti pažnju na zemlju odakle dolazi) ili je uzgajano u plastenicima uz upotrebu svih bio-tehnologija, pospešivač rasta i pesticida.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...