Generic filters
Exact matches only

Kako predvideti ovulaciju i plodne dane?

Iako je ova tema stalna okupacije ženskog mozga, njeno ponovno otvaranje uvek je dobrodošlo. Ovulacija je središnji deo menstrualnog ciklusa za vreme kog dolazi do otpuštanja zrele jajne ćelije iz jajnika prema jajovodu u kom se događa njena oplodnja, nakon čega ista putuje prema materici.

dani

Kako biste mogli predvideti plodne dane važno je poznavanje temeljnih načela menstrualnog ciklusa kao i način funkcionisanja vlastitog tela. Tako kod većine žena normalan menstrualni ciklus traje od 28 do 32 dana, ali neke mogu imati kraći ili duži ciklus.

Prilikom računanja plodnih dana važno je znati da spermatozoidi u ženskom polnom sistemu mogu preživeti čak i do šest dana, što znači da u slučaju polnog odnosa i nekoliko dana pre ovulacije jajna ćelija može biti oplođena spermatozoidima koji ‘čekaju u zasedi’.

Vreme ovulacije

U proseku  ovulacija se događa 14 dana pre prvog dana sledećeg menstrualnog krvarenja. To može varirati od 10 do 16 dana, zavisno od dužine druge faze menstrualnog ciklusa (tzv. luteinska ili sekrecijska faza). Ipak imajte na umu da žensko telo nije mašina i ne postoji idealna matematička formula kojom se može tačno odrediti vreme ovulacije.

Signali koji upućuju na ovulaciju

Ako su vaši ciklusi nepravilni važno je naučiti prepoznati signale koje vam telo šalje, ali i koristiti klasične metode predviđanja plodnih dana.

1. Vodite menstrualni kalendar kroz nekoliko meseci kako biste dobili tačan uvid u svoj ciklus.

2. Osluškujte svoje telo koje ovulaciju često najavljuje grčevima u donjem delu stomaka ili ipak oskudnim krvarenjem. Kao vodič vam može poslužiti i rast libida za koji je zaslužan porast testosterone za čak 30 posto, kao i preterana osetljivost dojki koja se javlja kao priprema tela na potencijalnu trudnoću.

3. Kao dobar način predviđanja ovulacije koristi se i merenje bazalne telesne temperature koja će neposredno porasti za pola °C čim se dogodi ovulacija. Imajte na umu da je bazalnu telesnu temperaturu potrebno beležiti tokom nekoliko meseci kako bi što preciznije odredili vreme ovulacije.

4. Promene u poziciji i izgledu vrata materice jedan su od važnih znakova nadolazeće ovulacije. U početku menstrualnog ciklusa vrat materice je tvrd i zatvoren. Približavanjem ovulacije vrat materice postaje mekši i otvoreniji, što omogućava prolaz spermatozoida ka njihovom cilju. Takođe, za vreme plodnih dana cervikalna sluz je obilna, viskozna i rastezljiva.

5. Iako do sada navedene metode imaju nezamenjivu ulogu u predviđanju ovulacije, u današnje su vreme dostupne različite vrste testova za određivanje ovulacije. Naime, tokom ovulacije se aktivira hormon LH (luteinizirajući hormon), a na temelju koncentracije tog hormona u ženinom telu se može utvrditi kad je došlo do ovulacije. Tokom svake ovulacije koncentracija hormona LH raste, da bi između 24 i 48 sati pre ovulacije dostigla maksimum. Uz pomoć ovulacijskih testova (Clearblue, Gabmed ili Viola) žena sasvim lako može izmeriti koncentraciju hormona LH u mokraći. Tome služe testne trakice koje se stavljaju u urin, a zatim se gurnu u poseban držač predviđen za njih, a rezultat se može očitati već nakon tri minute.

Komentari
Loading...