Generic filters
Exact matches only

Kako prebroditi GUBITAK voljene osobe? VIDEO

Gubitak voljene osobe može biti jedan od najtežih i najbolnijih događaja u životu.

 

Međutim, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste lakše prebrodili ovaj teški period:

  1. Dopustite si vremena za žaljenje: Gubitak voljene osobe zahtijeva vremena za procesuiranje emocija i žaljenja. Nemojte se brinuti ako se osjećate tužno, ljutito, prestrašeno ili prazno. To su prirodne reakcije na gubitak.
  2. Potražite podršku: Pričajte s ljudima koji vas razumiju i koji će vas podržati u ovom teškom vremenu. To mogu biti prijatelji, članovi obitelji, terapeuti ili svećenici.
  3. Pripazite na sebe: Pokušajte ostati aktivni i zdravi. Nemojte se osjećati krivim zbog osjećaja sreće ili zabave. S vremenom ćete se osjećati bolje i moći ćete se usredotočiti na ljepše uspomene.
  4. Tražite profesionalnu pomoć: Ako se osjećate kao da ne možete prevladati gubitak sami, potražite stručnu pomoć. Terapeuti mogu pomoći u procesiranju žaljenja i pružiti vam alate i strategije za suočavanje s ovim teškim periodom.
  5. Pronađite način za čuvanje uspomena: Razmislite o načinima na koje biste mogli sačuvati uspomene na voljenu osobu. Možete napraviti foto album, zid sjećanja, pisati pisma, stvoriti umjetničko djelo ili organizirati dobrotvornu akciju u njihovo ime.
  6. Nemojte se bojati tražiti pomoć: Ne osjećajte se kao da se morate sami nositi s ovim teškim periodom. Ako vam je potrebna pomoć ili podrška, obratite se prijateljima, obitelji, terapeutima ili organizacijama za podršku. Nemojte se bojati tražiti pomoć kad vam je potrebna.

 

Napad panike

Napad panike je iznenadni osećaj intenzivnog straha ili anksioznosti koji se može pojaviti iznenada i bez očiglednog razloga.

Simptomi napada panike mogu uključivati ubrzanje srca, znojenje, drhtanje, osećaj gušenja, vrtoglavicu i osećaj van kontrole.

Ako doživite napad panike, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ga prevaziđete:

Dišite duboko i polako

Usredsredite se na svoje disanje i fokusirajte se na sporo i duboko udisanje i izdisanje. Ovo će vam pomoći da smirite telo i smanjite osećaj gušenja.

Smirite se i smirite svoje misli

Pokušajte da smirite svoje misli i fokusirajte se na nešto što vas smiruje. To može biti nešto jednostavno kao gledanje omiljene slike ili slušanje umirujuće muzike.

Prihvatite svoja osećanja

Ne pokušavajte da potisnete osećanja koja osećate tokom napada panike. Prihvatite ih i recite sebi da su to samo osećanja koja će proći.

Potražite podršku

Ako ste sa nekim, recite mu šta se dešava i zamolite ga za podršku. Ako ste sami, pozovite ili pošaljite poruku nekome ko može da vas podrži.

Koristite tehnike opuštanja

Isprobajte tehnike opuštanja kao što su meditacija, joga, progresivna relaksacija mišića ili aromaterapija da biste smirili svoje telo i um.

Razmislite o stručnoj pomoći: Ako imate česte napade panike, razmislite o traženju stručne pomoći.

Terapeuti mogu pomoći u otkrivanju uzroka vaših napada panike i pružiti vam alate i strategije za prevazilaženje njihovih simptoma.

Foto FreePik
Komentari
Loading...