Kako pomoći sebi kod jakih migrena?

Prepoznavanjem i izbegavanjem situacija koje vam smetaju možemo smanjiti šanse od napada migrene.

U nastavku pročitajte kako da zaustavite migrenu pre nego što počne.

Izbegavajte glasne zvukove i jaku svetlost

Glasna muzika i jaka svetlost poznati su uzročnici migrene. Pokušajte da izbegnete noćnu vožnju, bioskopske sale, klubove i direktnu sunčevu svetlost. Odmarajte oči kad god možete. Izbegavajte sve audio i vizualne smetnje kako bi sebi pomogli.

Obratite pažnju na ishranu

Neki proizvodi poput čokolade, crnog vina, šećera i sira mogu da podstaknu glavobolju. Izbegavajte ove namirnice ako kod vas izazivaju migrenu. Smanjite dnevnu konzumaciju kafe i alkohola, najčešćeg okidača migrena.

Vodite dnevnik glavobolja

Vodeći dnevnik na jednostavan način pratite šta kod vas izaziva migrenu. Zapisujte sve što pojedete, popijete, vaš dnevni raspored, vremenske prilike, emotivno stanje i lekove koje ste koristili tog dana. Upišite kada je počela i koliko je trajala migrena. Uz ovako jasan raspored biće vam lakše da prepoznate i sprečiti uzroke.

Hormomske promene utiču na migrene

Veliki broj žena za vreme menstrualnog ciklusa doživi napad migrene. Tokom ovog perioda žene bi trebalo da obrate više pažnje na režim ishrane i fizičku aktivnost i tako ublaže simptome pre nego što se pojave.

Oralna kontracepcija povećava učestalost i jačinu migrene.

Pratite vremensku prognozu

Promene vremena utiču na glavobolju, a pogotovo vlaga i visoke temperature. Ako vam vremenski uslovii postanu nepodnošljivi, možda bi trebalo da boravite u zatvorenom prostoru. Naravno da ne možete uvek da budete iza zatvorenih vrata, ali ponekad možete skratiti vreme provedeno napolju.

Spavajte i jedite redovno

Preskakanje obroka, manjak sna i dehidratacija izazivaju migrenu. Obavezno jedite sat nakon buđenja, a nakon toga svaka tri sata. Svakog dana spavajte najmanje osam sati, nikada previše jer i to može da izazove migrenu.

Izbegavajte stres

Iako ne možemo uvek da izbegnemo stresne situacije, možemo da kontrolišemo svoje reakcije. Tehnike relaksacije, poput joge i meditacije, mogu da smanje nivoa stresa i smire naše telo i misli.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...