Kako pomoći sebi kod gorušice

Gorušica se manifestuje kao pečenje koje se javlja nisko u grudima, ispod rebara, oko grudne kosti ili veoma visoko, čak i u samom grlu.

 

Vrlo često se pečenje javlja ili pojačava kada se leži na boku, naročito posle jela, pa oni koji vole kasno da večeraju vrlo dobro znaju koliko ovaj problem može biti neprijatan.

Tačno je da gorušica ne izaziva neke veće poremećaje, ali isto tako je tačno da može izazvati određene smetnje i oštećenja organa, zbog kiseline koja je stalno u ezofagusu.

Svako od nas zna šta mu od navika i hrane smeta, pa to bi i trebalo da izbegava. Najčešće su to kasni obroci, jaka i začinjena hrana i neke vrste mesa i začina.

Pored farmakološkog lečenja antacidom, koji se vrlo jednostavno sprovodi tabletama za žvakanje i kojih ima na tržištu u različitim oblicima, postoji i niz prirodnih rešenja za ovaj problem.

Soda bikarbona

Najstariji verovatno lek za gorušicu je soda bikarbona. Za sodom bikarbonom vrlo često posežemo kada imamo gorušicu jer je svako ima u kući i jednostavna je za upotrebu. U čaši vode rastvorite kašičicu sode bikarbone i popijte.

Žvaka

Nekih pola sata nakon jela treba uzeti žvaku. Kažu sprečava gorušicu i probleme sa varenjem.

Jabukovo sirće

Iako zvuči potpuno nelogično, naučnici kažu da mišić na ezofagusu nekada ne zatvara lepo jer nema signal da je izlučeno dovoljno kiseline u želucu i on traži još hrane. Kiselinom spolja taj problem se rešava.

Banana ili jabuka

Opet posle jela može se ublažiti kiselina jednom voćkom.

Čaj o đumbira

Ovaj lek mogu da koriste i trudnice. Dovoljno je pola sata pre jela popiti čaj od đumbira.

 

Komentari
Loading...