Generic filters
Exact matches only

Kako pobediti jesenji umor? (VIDEO)

Jesenji umor i hladniji dani manje sunčanih sati mogu dovesti do osećaja hronične bezvoljnosti, pospanosti i umora.

Ovo može biti uzrokovano nedostatkom vitamina D i serotonina, a problem možete ublažiti ako napravite određene promene u ishrani, smatraju endokrinolozi.

1. Čokolada

Čokolada je savršena namirnica koja vam može pomoći da popravite svoje raspoloženje i podignete nivo energije.

To ne znači da treba da je konzumirate u velikim količinama.

Preporučuje se da stavite kockicu čokolade u usta i da pustite da se sama rastopi.

Tako najbolje deluje, čineći vas budnijim.

Paralelno sa tim, tako najbolje dižete energiju.

2. Kafa bez mleka i šećera

Ni u ovom slučaju ne treba da preterujete. Jedna do dve šoljice kafe bez šećera i mleka podići će znatno nivo energije.

Takođe, pomoći će vam da se lakše fokusirate i bolje obavljate poslove.

Neki stručnjaci naglašavaju da se sa dolaskom jeseni i nedostatkom sunčeve svetlosti, menjaju i hormoni u našem organizmu.

Smanjuje se sinteza serotonina, što u kombinaciji sa vitaminom D može dovesti do osećaja apatije i slabosti.

3. Bundeva – kraljica jeseni 

Njena topla boja i slatki miris iz rerne koji se širi kada je pečete sa cimetom, kao i hrskave semenke prava su asocijacija na jesen.

Ako mislite da je samo zbog toga bundeva proglašena kraljicom jeseni, varate se.

Ona je jedna od najzdravijih sezonskih voćki koje bi trebalo da jedete što više tokom jesenjih meseci: plod bundeve bogat je beta-karotenom koji je snažan antioksidans, kao i vitaminima i mineralima, dok semenke sadrže veliku koncentraciju cinka koji jača imunitet.

4. Vitaminske bombe: nar i cvekla

Nutricionisti sa razlogom preoporučuju što više boja na tanjiru. Tamno crveno voće i povrće poznato je po svojim antioksidativnim svojstvima, a za tegobe koje prate period od oktobra do decembra idealni su cvekla i nar.

Nar je nazvan voćem bogova zbog visoke koncentracije vitamina i minerala, među kojima su za imunitet veoma važni vitamini A i C, ali i vitamin K, vitamini B grupe i vitamin E.

Osim što štite ćelije od oksidativnog stresa, semenke nara sadrže biljne materije koje podstiču proizvodnju serotonina, pa su prirodan način za poboljšanje raspoloženja.

Nar ima i pozitivan učinak na nervni sistem.

Uz sve to, ako na jesen imate probleme sa kožom, svež nar je odličan izbor jer je vrlo efikasan u detoksikaciji kože i redukciji znakova starenja izazvanih izlaganjem suncu.

Tradicionalna upotreba cvekle za lečenje anemije i opšte poboljšanje zdravstvenog stanja i imuniteta poslednjih godina je dobila svoju potvrdu širom sveta.

Sok od svekle postao je omiljeni preparat za poboljšanje imuniteta, a zbog pozitivnih efekakta cvekle na srce i krvne sudove, ona je nezaobilazni element svakog zdravog jelovnika tokom cele godine.

Obilje kalcijuma, gvođža i vitamina A čine je posebno neophodnom u hladnijim danima, naročito ako se često razboljevate u sezoni gripa i prehlada.

Pigmenti ove korenaste biljke pomažu u boljem transportu kiseonika do ćelija čime utiču na poboljšanje energije i detoksikaciju čitavog organizma, naročito jetre.

Treba da imate na umu, da to može biti znak i drugih problema u organizmu. ukoliko vam ništa ne pomaže, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.

Foto pexels
Komentari
Loading...