Generic filters
Exact matches only

Kako organizam reaguje kada mu izbacite šećer

Činjenica je da većina ljudi šećer unosi u svoj organizam, nekoliko puta dnevno, skoro svaki dan – često ne znajući da to predstavlja veliki problem.

Ova konzistentna i nesvesna šećerna navika uznemiravajuća je, ako ne i više od bilo koje druge zavisnosti. Šteta koju šećer čini telu je skoro isto toliko zabrinjavajuća.

Izbacivanje šećera iz svakodnevne ishrane je veliki izazov. Istraživanja su pokazala da šećer vara vaš mozak da ga želite više nego što zaista imate potrebu za slatkišima. Ukoliko se oduprete tom lažnom alarmu za šećerom, vaš organizam može doživeti neverovatan napredak.

Benefiti života sa manje šećera su toliko veliki da verujemo da će vas ovaj članak motivisati da sledeći put dvaput razmislite kada posrnete za slatkišem.

Vaša koža će se podmladiti

Količina šećera u ishrani utiče na količinu šećera u krvotoku. Naučnici kažu da visok nivo šećera u krvi uspostavlja molekulski domino efekat zvani glikacija. Šta to znači?

Glikacija vas brže stari, i čini kožu oštećenom, povezuje se sa bržim starenjem, žutilom i opuštenom kožom i smanjenom cirkulacijom. Jedenje zašećerene i skrobne hrane pokazuje se na koži kao gubitak sjaja, pojavljuju se tamni krugovi oko očiju, gubitak tena, povećanje bora, gubitak kontura lica i povećanje veličine pora. Ova hrana takođe može uzrokovati akne, koje su sistemska, upalna bolest.

Ne preterujemo kada kažemo da vam šećer može ukrasti mladost, zdravlje i lepotu.

Recite zbogom višku na stomaku

Svi znaju da svakodnevna šećerna navika može nabiti kilograme, posebno na području stomaka. Količina šećera povećava šećer u krvi, šta izaziva poplavu insulina kroz telo, što s vremenom podstiče masti da se nakupljaju oko vašeg struka.

Ove masne ćelije duboko u stomaku su najrizičnije vrste jer stvaraju masne hormone koji putuju do vaših organa i krvnih sudova, gde dovode do upale koja može pridoneti srčanim bolestima i razvoju raka.

Dakle, smanjenjem šećera, smanjićete i višak na stomaku, a pospešiti i razvoj bolesti, koja dolazi s tim.

Smanjićete rizik za nastanak dijabetesa

Osim viška kilograma, smanjenim unosom šećera u organizam, smanjujete verovatnoću za pojavu dijabetesa tipa 2. Prekomerna potražnja za slatkim, može prekomerno trošiti ćelije koje proizvode inzulin, uzrokujući neispravnost, što na kraju dovodi do dijabetesa.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...