Kako ne treba lečiti glavobolju

Novo je istraživanje pokazalo da lekovi protiv bolova, kupljeni u slobodnoj prodaji, mogu uzrokovati učestale i hronične povratne glavobolje.

image0015-211x300

Svaki lek, pa i analgetik, ima svoje nuzefekte. Do svoje maksimalne doze, nuzefekti su minimalni ili ih nema. Ukoliko se doza prekorači, pozitivni efekti su sve manji, nuzefekti sve izraženiji, a jedan od nuzefekta je glavobolja.

“Kod pacijenata koje je mučila migrena razvila se hronična, svakodnevna glavobolja i to zahvaljujući preteranoj konzumaciji simptomatskih lekova”, rekao je američki lekar dr. Steven Graff-Radford.

Ako i vi spadate među osobe koje se vole “lečiti” same, uzimajući preparate na svoju ruku, vreme je da prestanete s lošom navikom! Ukoliko spomenute lekove uzimate više od dva do tri dana nedeljno, velika je verovatnoća da ćete razviti povratnu glavobolju.

Prvo na odvikavanje

Ključ za lečenje povratnih glavobolja – i migrena jest polagano odvikavanje od tableta koje uzimate više od tri puta dnevno. Ako proces odvikavanja ne možete proći samostalno, potražite lekarsku pomoć. Stručnjak će vam smanjivati dozu svakih pet dana za 20 posto, dok ne dosegnete minimalnu brojku.

Izbacite izazivače glavobolje

U isto vrijeme, ističu stručnjaci, pacijenti moraju naučiti izbegavati izazivače glavobolje.
Među prve okidače spada – hrana. Crveno vino, čokolada, kofein, sirće, zaslađivači, orašasti plodovi i sirevi s plemenitom buđi, treba izbaciti iz ishrane.
Pojavi migrene doprinose i stres, napetost, uznemirenost, manjak sna i kretanja. Jedan od faktora jest i vreme.

 

migrena.rs

Komentari
Loading...