Kako lečiti glaukom ( povišen očni pritisak )

Glaukom je naziv za grupu očnih bolesti kojima je zajedničko oštećenje vidnog živca, strukture koja ima ulogu da sprovodi vizuelne informacije od oka do centara u mozgu za vid.

 

Propadanje očnog živca dovodi do sužavanja vidnog polja, zbog čega pacijent na kraju vidi kao kroz cev.

Kako nastaje glaukom?

U oku se stvara tečnost koja se naziva očna vodica i koja odlazi iz oka kroz komorni ugao. Međutim, ukoliko dođe do povećanog stvaranja očne vodice ili njenog otežanog oticanja iz oka, očni pritisak raste, što dovodi do oštećenja vidnog živca. Vidni živac može biti oštećeni i kod normalnih vrednosti očnog pritiska.

Faktori rizika za nastanak glaukoma:

  • povišen očni pritisak (preko 21mmHg)
  • genetska predispozicija
  • godine starosti (preko 50 godina)
  • sistemske bolesti (dijabetes, povišen krvni pritiska, migrene, loša cirkulacija itd.)
  • visoka kratkovidost i visoka dalekovidost

Zahvaljujući napretku tenologije, danas je glaukom moguće otkriti u ranoj fazi, bez potrebe za čekanjem da se pojave vidljive promene u vidnom polju.

Vrste glaukoma

Najčešći oblik bolesti je glaukom otvorenog ugla koji se obično javlja kod osoba starijih od 60-65 godina. Može dugo da napreduje bez simptoma ili uz vrlo diskretne simptome (povremena zamućenja vida, zamor očiju itd).

Glaukom zatvorenog ugla je hitno stanje u oftalmologiji i zahteva urgentno i agresivno lečenje kako bi se vid sačuvao. Simptomi su: nagli skok očnog pritiska, crvenilo i drastičan „pad“ vida, jaki bolovi i glavobolje praćene mučninom i povraćanjem).
Sekundarni glaukom je posledica raznih očnih oboljenja, tumora, povreda, operacija, te dugotrajne upotrebe kortikosteroida.

Kongenitalni glaukom je urođeni oblik glaukoma koji se leči isključivo hirurški, u što ranijoj životnoj dobi deteta.
I pri normalnim vrednostima očnog pritiska može doći do oštećenja vidnog živca. Smatra se da glaukom normalnog pritiska nastaje usled slabe prokrvljenosti očnog živca.

Lečenje glaukoma

Glaukom je neizlečiva bolest, ali adekvatnim i pravovremenim lečenjem ipak se može zaustaviti dalja progresija bolesti.

Terapija glaukoma zavisi od tipa glaukoma. Cilj terapije je snižavanje očnog pritiska i postizanje i održavanje ciljnog pritiska.

Primarna terapija je konzervativni tretman kapima za oči. Započinje se sa tzv. monoterapijom (jedna vrsta kapi za oči koje će pacijent stavljati doživotno), ali ako se sa jednim lekom ne postigne ciljni pritisak, menja se terapija ili se uvodi još jedan lek u terapiju.

Konzervativna terapija glaukoma

Ukoliko se očni pritisak ne kompenzuje medikamentno, pribegava se jednom od laserskih tretmana (u zavisnosti od vrste glaukoma):
Argon laser trabekuloplastika ALT
Nd YAG laser iridotomija

Laserski tretmani se vrše u kapljičnoj anesteziji i bezbolni su. Tretman se vrši ambulantno i traje svega nekoliko minuta.

Hirurško lečenje je poslednji stadijum koji se primenjuje u slučajevima kada druge terapije ne daju efekte.
Klasična operacija glaukoma (trabekulektomija) vrši se u lokalnoj kapljičnoj anesteziji. Podrazumeva pravljenje otvora u komornom uglu koji olakšava oticanje očne vodice iz prednje očne komore pod konjuktivu.
Minimalno invazivna hirurgija, koja podrazumeva ugradnju mikrostentova ili šantova, se nešto ređe koristi.

Ove metode smanjuju procenat operativnih i postoperativnih komplikacija i omogućavaju jednostavnije kombinovanje sa hirurgijom katarakte.

Komentari
Loading...