Kako istopiti dečje kilograme

Teško je privoleti dete da se hrani zdravije, ali poslužite se lukavstvom i podvalite mu hamburger sa dosta zelene salate i namazom od niskokaloričnog krem sira, ražnjiće od voća i povrća ili špagete s umakom u koji ste narendali šargarepu.

1087_dete-hard-choice-dreamstime_3719856-Matka_wariatka_hf

Odrastanje na hamburgerima, picama i pecivima uzima danak – sve je više gojazne dece. U Srbiji, prema statistici, svako peto dete predškolskog i školskog uzrasta ima višaka kilograma, dok se u Evropi svake godine broj prekomerno uhranjene dece povećava za više od 400.000. Najnoviji podaci Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da su američki đaci danas trostruko deblji nego pre tridesetak godina.

Gojaznost u dečjem uzrastu predstavlja veliki zdravstveni problem, jer deca sa prekomernom telesnom težinom često imaju visok nivo masnoće u krvi i povišen pritisak, opterećene zglobove i veći rizik od pojave dijabetesa.
Zato treba da reagujete čim primete da se vaše dete ubucilo više nego što je to primereno za njegov uzrast. Što se duže čeka, kilogrami se više gomilaju i mnogo je teže promeniti navike u ishrani deteta.

Manje čipsa manje i kilograma

Naravno, najteže je privoleti dete da se hrani zdravije. Najbolje je da mu ličnim primerom pokažete kako da usvoji zdrave navike, jer dete navike prvenstveno usvaja od roditelja, pa ako ne želite da ono jede slatkiše između obroka, nemojte ni vi to da činite. Osim toga, kada su ostava i frižider puni čipsa, slatkiša, mesnih prerađevina i gaziranih pića, teško je objasniti detetu da to ne treba da jede.
Deci nikako ne smete da namećete rigorozne dijete. Ona još rastu, pa u njihovoj ishrani moraju da budu zastupljene sve grupe namirnica.

Podiđite dečjem ukusu

Evo nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete dete polako navikavati da jede zdravije.
– Različito voće i sirovo ili kuvano povrće narežite na kockice i nanižite na drvene štapiće ili zamotajte u palačinku. Tome sigurno neće odoleti.
– Ako dete ne voli zelenu salatu začinjenu sirćetom, možda će mu se dopasti ona koja je prelivena dresingom od jogurta s nekoliko kapi limuna.
– Testo za picu napravite od integralnog brašna, a nadenite ga povrćem, tofu sirom, tunjevinom ili nekom drugom zdravom namirnicom.
– U hamburger dodajte što više listova zelene ili kupus salate, a umesto majoneza namažite niskokalorični krem sir.
– U umak od mesa za špagete dodajte narendanu šargarepu, a u pire krompir kuvani celer i peršun.
– Dozvolite detetu da, na primer, 15 minuta duže gleda TV pred spavanje ako umesto keksa pojede jabuku.

Dobro odmerite porciju

  • Da biste pravilno odredili količinu hrane neophodnu detetu po obroku, pridržavate se takozvanog pravila ruke:
  • PORCIJA BELANČEVINA (riba i meso) treba da bude veličine njihovog dlana.
  • PORCIJA UGLJENIH HIDRATA (pirinač, testenina, hleb) treba da bude veličine dečje pesnice.
  • PORCIJA VOĆA I POVRĆA treba da stane u šaku.
  • Možda će vam se učiniti da su ove količine male, ali one sasvim zadovoljavaju dečje potrebe po obroku.

žena

Komentari
Loading...