Kako hraniti bebu i zaštititi je od alergija na hranu?

Uvedite čvrstu hranu nakon 17. nedelje bebinog  života.

Majke bi i dalje trebale dojiti nakon što počnu uvoditi čvrstu hranu u ishranu, kako bi imunitet mogao imati dobrobiti od imunoloških faktora iz majčinog mleka koje ojačava imunitet, savetuju britanski istraživači.

c32134212ae8de9ade8bbdaff67cc593_content_xl

Dojenje koristi i majkama i bebama

Uključivanje čvrste hrane u ishranu bebe koju još dojite moglo bi je zaštititi od alergija na hranu, savetuju britanski naučnici. Pri tome napominju kako biste s ovakvom dohranom trebali početi u 17.nedelji bebinog života – nipošto pre. U suprotnom upravo riskirate alergije.

Naime, uvođenje čvrste hrane dok beba doji “uči” imunitet kako je hrana sigurna i na taj način sprečava razvijanje alergija na namirnice, tvrde istraživači Sveučilišta Southampton.

iskustva

“Majke bi i dalje trebale dojiti nakon što počnu uvoditi čvrstu hranu u ishranu, kako bi imunitet mogao imati dobrobiti od imunoloških faktora iz majčinog mleka koje izgrađuju imunitet. Prema mojoj teoriji, ako alergeni iz hrane – one stvari na koje dojenčad zapravo postane alergično – nisu prisutni u isto vreme kada i majčino mleko, tada majčino mleko ne može izgraditi imunitet”, objasnila je Kate Grimshaw, specijalista za alergije, ujedno i voditeljka studije objavljene u časopisu Paediatrics.

Kako su došli do ovog  zaključka?

Grimshaw i njen tim je sagledao ishranu 41 deteta koje je do druge godine života razvilo alergiju na hranu. Usporedili su namirnice kojima su se ovi mališani hranili s prehrambenim navikama 82 deteta koja nisu imala alergiju na hranu. Naučnici su zaključili kako su deca koja su razvila alergiju na neku namirnicu jela čvrstu hranu ranije nego deca koja nisu razvila alergiju (pre 16. nedelje života).

Autor: K. Pužar

Komentari
Loading...