Generic filters
Exact matches only

Kako funkcioniše vitamin K? Kako da nadoknadite manjak vitamina K?

Sprečava srčane bolesti, smanjuje rizik od osteoporoze

Ako vam nedostaje vitamin K, vaše telo nema dovoljno ovih proteina. Kako funkcioniše vitamin K?

 

Postoje dve glavne vrste vitamina K. Vitamin K1 dolazi iz biljaka, posebno lisnatog zelenog povrća poput spanaća i kelja. Vitamin K2 se prirodno stvara u crevnom traktu i deluje slično kao K1.

Vitamin K igra važnu ulogu u koagulaciji.

Zgrušavanje je proces koji pomaže u sprečavanju prekomernog krvarenja unutar i izvan tela.

Vašem telu je potreban vitamin K da bi proizvodio proteine koji rade tokom procesa zgrušavanja.

Nagomilavanje kalcijuma u ​​arterijama oko srca je ogroman faktor rizika za srčana oboljenja.

Sve što može da smanji nakupljanje kalcijuma može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

se da vitamin K pomaže tako što sprečava taloženje kalcijuma u ​​vašim arterijama.

 

vitamin K
Pexels

Pozitivno deluje na zdravlje kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze

Osteoporoza znači „porozne kosti“ i sve češći je problem danas. Posebno se primećuje kod starijih žena i snažno povećava rizik od preloma. Vitamin K2 igra centralnu ulogu u metabolizmu kalcijuma, glavnog minerala koji se nalazi u vašim kostima i zubima.

Zdravlje zuba

Smatra se da vitamin K2 može da utiče na zdravlje zuba. Jedan od glavnih regulacionih proteina u zdravlju zuba je osteokalcin, isti protein koji je ključan za metabolizam kostiju i aktivira ga vitamin K2.

Osteokalcin pokreće mehanizam koji stimuliše rast nove kosti i novog dentina, što je kalcifikovano tkivo ispod gleđi vaših zuba, piše Healthline.

 

Hemijska struktura

Vitamin K se ubraja u liposolubilne vitamine. U prirodi se nalazi u dva oblika: kao K1 i kao K2, a sintetskim putem dobijeni su K3, K4 i K5. K1 unosimo u organizam putem hrane, dok K2 sintetišu bakterije iz grupe koli u tankom crevu.Grupa od nekoliko vitamina po svojoj su strukturi naftokinoni. Vitamini K1 (fitomenadion) i K2 (menakinon) su prirodnog porekla, a K3 (menadion) se dobija sintetski. Oni nisu rastvorljivi u vodi i pod uticajem svetlosti se raspadaju.

Nestabilan je u alkalijama i na svetlu. Apsorpciju vitamina K pomaže neomicin, a odmažu mineralna ulja, X-zračenje, radijacija, užegla mast. Neki antibiotici uništavaju crevne bakterije koje proizvode vitamin K.

Izvori

Zdrava odrasla osoba može dovoljno vitamina K uneti hranom ili sintezom menakinona (K2) pomoću bakterija u crevima.

Prirodni izvori: kupus, karfiol, prokelj, spanać, kopriva, indijska lucerka (alfafa), paradajz, grašak, soja, šargarepa, krompir, džigerica, biljna ulja, riblje ulje, mleko, sir, žumance, alge. Nalazi se u jetri, kravljem mleku, žumancetu i žitaricama.

Foto Pexels
Autor/Izvor B92
Komentari
Loading...