Kako da sprečite gubitak mišićne mase

Gubitak mišićne mase, teža pokretljivost stanja su koja se javljaju s procesom starenja.Naučnici smatraju da se vežbanjem, pravilnom ishranom i ranim otkrivanjem stanja mogu ublažiti simptomi.

old

Sarkopenija je medicinski naziv za stanje progresivnog gubitka mišićne mase i snage koje je usko povezano sa starenjem organizma. Obično se javlja posle 40-te godine života, a po nekim podacima  ubrzava se nakon 70-te godine. Kada ona nastupi, dolazi do slabljenja telesne funkcije, povećava se rizik od padova, ubrzava gubitak koštane mase i time povećava rizik od osteoporoze.

Nedostatak telesne aktivnosti ubrzava gubitak mišićne mase

Održavanje mišićne mase i snage primarne su stvari za smanjenje rizika od nastanka sarkopenije. U proseku odrasla osoba nakon 40-te godine života gubi oko osam posto mišićne mase u periodu od 10 godina, što prelazi u 15 posto nakon 75-te godine života. Gubitak mišićne mase  čoveku može otežati svakodnevni život i obavljanje dnevnih aktivnosti poput hodanja, ustajanja iz kreveta te podizanja predmeta.

Kako je gubitak mišićne mase stvarna pojava za velik broj odraslih osoba, svakako bi se trebalo paziti na ishranu i unositi dovoljno proteina kako bi se zadovoljile potrebe organizma.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...