KAKO DA OTPUŠITE ZAČEPLJEN NOS: Pazite kako duvate!

Muči vas začepljen nos i pritisak u glavi? Ništa čudno za ovo doba godine. Sezona prehlade i gripa je odavno zakucala na naša vrata

image_1344343988_670x0

Ako imate stalnu potrebu da tresete nos, stručnjaci savetuju da se radije suzdržite od ove navike jer možete samo da pogoršate stvar!

Začepljen nos koji se javlja kod prehlade ne izaziva sama sluz, već upala i oticanje krvnih sudova smeštenih u nosu. Ovi problemi su rezultati infekcije, pojašnjavaju stručnjaci. Istraživanja su pokazala da silovito duvanje nosa može potisnuti inficiranu sluz u sinuse, gde se može razviti sekundarna bakterijska infekcija.

Nos04

Ako ipak morate da istresete nos, radite to lagano, jednu po jednu nozdrvu. I ne zamarajte se udisanjem pare jer ona neće odčepiti vaše nozdrve.

 

Ono što vam stvarno može pomoći su dekongestanti u obliku kapi ili sprejeva za nos. Oni imaju vazokontriktivno delovanje koje smanjuje oticanje nosne sluzokože. Učinak je neposredan – olakšava se osećaj zapušenosti nosne sluznice i disanje, smanjuje sekrecija iz nosa, olakšava drenaža i sprečava nastanak komplikacija.

 

Međutim, kapi i sprejeve za nos bi trebalo da izbegavaju srčani bolesnici, oni sa visokim krvnim pritiskom, glaukomom ili dijabetesom. Spomenuti lekovi mogu da ubrzaju otkucaje srca i povise krvni pritisak.

(Ordinacija.hr; Telegraf.rs)

Komentari
Loading...