Generic filters
Exact matches only

Kako da koristite lekovito bilje

Čaj od cele biljke odvaja sluz iz pluća, čisti želudac, jetru i creva, a ujedno je odličan lek za lečenje anemije, šuljeva i žutice. Pomešana s drugim biljkama, leči čireve na želucu i crevima, čisti krv, pospešuje probavu, smanjuje uzrujanost i nesanicu.

37283_13_iff

KOPRIVA

Čaj od cele biljke odvaja sluz iz pluća, čisti želudac, jetru i creva, a ujedno je odličan lek za lečenje anemije, šuljeva i žutice. Pomešana s drugim biljkama, leči čireve na želucu i crevima, čisti krv, pospešuje probavu, smanjuje uzrujanost i nesanicu. Dobar je lek protiv gihta. Kopriva je bogata belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom.

37284_14_iff

HAJDUČKA TRAVA

Posebno je korisna za lečenje jetre, pomaže kod grčeva, groznice, lupanja srca, bolova u kostima i leđima, neredovitih menstruacija, šuljeva, nesanice, raznih osipa i čireva.. Čaj leči ispucale ruke, ranice na bradavicama kod dojilja, dobra je i za lečenje psorijaze. Smanjuje teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljno deluje za lečenje šećerne bolesti, naročito u početnom stadijumu. Korisna je i kod prekomernog krvarenja.
Podstiče apetit, a pomaže i kod gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crevima.

37285_15_iff

NEVEN

Koristi se u lečenju zatvora, bolesti želuca i creva. Od svežih listova i cvetova, domaće svinjske masti i voska priprema se nevenova mast, koja se veoma uspešno koristi u lečenju rana, otečenih žlezda, krasta i osipa, kostobolje. Za spoljnu upotrebu dobra je za gnojne rane i posekotine, pomaže u lečenju psorijaze, opekotina, upalu vena.

37286_16_iff

MAJORAN

Iz sveže biljke destilacijom se dobija eterično ulje, a priprema se i mast, što ublažuje glavobolju. Ulje se koristi za masažu gihta, protiv reumatizma, ukočenih zglobova posle duže bolesti, kod napornog pešačenja, otvrdnuća žlezda ili kvržica na prsima. Lagani čaj od majorana izvanredno pomaže u lečenju crevnih grčeva kod dece. Jači čaj koristi kod odraslih za lečenje vodene bolesti u početnom stadiju, kod žutice, teškoća sa jetrom, sluzi u plućima, nadutosti i pokvarenog želuca.

Žena.rs

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...