Kako crveno meso deluje na zdravlje dojki?

Prekomerna konzumacija crvenog mesa, naročito u mlađoj dobi, može povećati rizik od nastanka raka dojke. S druge strane, žene, koje umesto crvenog mesa jedu perad i ribu, mogu smanjiti rizik od nastanka raka dojki.

crven

Istraživanje američkih naučnika je trajalo 20 godina. Oni su pratili prehrambene navike kod više od 88000 žena u dobi između 26 i 45 godina. Takođe su redovno procenjivali rizik od nastanka raka dojke kod svake žene.

Naučnici su otkrili da svakodnevno konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od nastanka raka dojke za 13%. Ustanovili su da povećanje unosa peradi, orašastih plodova i ribe rizik od nastanka raka dojke može smanjiti za 14 do 17%.

Prethodna istraživanja su pokazala da se tokom termičke obrade crvenog mesa oslobađaju kancerogeni spojevi, naročito kod pripreme mesa na roštilju. Takođe, crveno meso koje konzumirate je najčešće puno hormona i prezervativa, što može biti dodatno objašnjenje porasta stope raka dojke u celom svetu.

Smanjenje unosa crvenog mesa može pomoći u smanjenju izlaganja tela štetnim spojevima, što je jako važno u mlađoj dobi dok se tela još razvijaju.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...