Kafa i alkohol nisu štetni za trudnice?

Kao što je poznato, ženama u trudnoći se preporučuje da, između ostalog, izbegavaju alkohol i kafu.
5543416225212230cead73630521082_orig

Međutim, u novoj knjizi “Očekujući bolje”, koju je napisala ekonomistkinja Emili Oster, navodi se kako su tvrdnje da vino i kafa nanose štetu nerođenim bebama samo mit koji se vezuje za majčinstvo.

Oster je napisala knjigu upravo sa ciljem da razotkrije mitove koji se vezuju za trudnice, i da ponudi činjenice. Ona je počela da istražuje kada je i sama ostala trudna, pa joj je savetovano da odustane od svoje navike da pije četiri šoljice kafe dnevno.

Ne želeći da se odrekne kofeina, počela je da istražuje šta je na kraju rezultiralo knjigom “Očekujući bolje”. “Otkrila sam da ne postoje čvrsti dokazi da je kafa u trudnoći štetna, pa sam nastavila da je pijem”, napisala je Oster u članku koji je objavio The Wall Street Journal.

Potom je počela da se zanima za konzumiranje alkohola u trudnoći i došla je do zanimljivih podataka. Tako je naišla na istraživanja koja su sugerisala da je samo jedno alkoholno piće dnevno vrlo rizično u trudnoći, ali je potom otkrila i određene manjkavosti u pojašnjenjima provedenih studija.

“U istraživanju nije uzeto u obzir da 18 posto ispitanih žena uopšte nisu konzumirale alkohol, kao i da je čak 45 posto njih uz alkohol uzimalo i kokain”, pojašnjava Oster, koja sada veruje da žena može da popije jedno ili dva alkoholna pića nedeljno u prvom trimestru, odnosno jedno dnevno u preostala dva trimestra.

Međutim, lekari ostaju pri tvrdnjama da je alkohol jako štetan u trudnoći, jer može da dovede do pobačaja ili komplikacija, i navode kako je u tome svoju ulogu odigrala i sama priroda, jer mnoge buduće majke u trudnoći ne podnose miris kafe i alkohola.

b92

Komentari
Loading...