Kada se mogu primetiti prvi znakovi autizma?

Istraživanje, u kojemu je sudelovalo 110 beba, otkriva da se prvi znakovi autizma mogu primetiti već u prva 2 meseca bebinog života.

55

“Otkrili smo da se znakovi autizma mogu primetiti i meriti već u prvim mesecima bebinog života”, izjavio je voditelj istraživanja prof. Warren Jones.

Rezultati ovog istraživanja su važni za bolje razumevanje autizma, ali i za razvijanje preciznije terapije. Naime, terapija za autizam ima najbolji učinak ako se primenjuje kada je detetov mozak još uvek u ranom razvoju.

Deca, koja pate od autizma, u prvim mesecima života pokazuju smanjen interes za posmatranje očiju ljudi koji ih okružuju, prenosi WebMD.

Prethodna istraživanja su pokazala da je izbegavanje očnog kontakta jedan od simptoma autizma, a ovo istraživanje pokazuje da se ovaj simptom može primetiti već u prvim mesecima života.

Iako naučnici još uvek nisu sigurni hoće li rezultati ovog istraživanja pomoći u određivanju preciznije terapije, ali su uvereni da će ranije otkrivanje autizma omogućiti raniju intervenciju.

Naučnici ističu da simptomi autizma postaju izraženiji nakon dobi od 2 godine. Nakon što se provede ocenjivanje spoljnih stručnih saradnika, naučnici će sa sigurnošću moći utvrditi mogu li se prvi pokazatelji autizma primetiti u tako ranoj dobi, što će biti naročito učinkovito za decu koja imaju povećan rizik od nastanka autizma.

 

 

 

Komentari
Loading...