Kada nestane ovaj hormon u telu, više nema ORGAZMA. A način na koji možete da ga prirodno povećate je TAKO JEDNOSTAVAN, otkriva doktorka

Ovaj hormon ima veliku ulogu u bliskosti.

Odrasli kojima nedostaje oksitocin često žive sami ili su razvedeni i svaki kontakt im je donekle problematičan. Tako je i sa seksom, i ako ga imaju, ne uživaju u njemu.

Oksitocin je presudan za bliskost

Hormoni su zaista čudesni hemijski spojevi. Ne samo da regulišu većinu životnih funkcija već su i pravi regulatori naših emocija. Jedan od takvih hormona je i oksitocin koji, između ostalog, reguliše i emocionalnu povezanost. Bez oksitocina naš život je mehanički, više kao da ga živi robot, a ne čovek.

Majke koje nemaju dovoljno oksitocina imaju komplikovan porođaj, probleme s dojenjem, a otežano je i emocionalno vezivanje za bebu

– Dete s niskim nivoom oksitocina igraće se samo, drugari mu neće biti potrebni i neće patiti zbog toga. Odrasle osobe kojima nedostaje oksitocin često žive same ili su razvedene, teže poslovima koje mogu da obavljaju individualno jer ne vole da sarađuju sa drugima, ne znaju da ćaskaju, svaki kontakt im je na neki način problematičan – objašnjava dr med. Sanja Toljan u knjizi „Čudesna moć hormona“.

Prema njenim rečima, žene sa niskim nivoom oksitocina slabo postižu orgazme, a muškarci ne mogu da uspostave pravi ljubavni odnos.

– Oni s manjkom oksitocina obično izgledaju napeto, imaju racionalno-intelektualni pristup životu, bledi su u licu. Nikada se ne zacrvene i retko se smeju.

Zaslužan i za depresiju posle porođaja

Kako priroda radi svoje, u što smo se uverili nebrojeno puta, oksitocin se luči u većim količinama tokom porođaja – radi izazivanja trudova, i tokom dojenja – radi istiskivanja mleka, i uz svaku tu radnju izaziva emocionalno povezivanje.

– Delovanje ovog hormona ne primećujemo ako ga ima dovoljno, ali bez dovoljno oksitocina može da se javi stres već u prvim danima detetovog života. Majke koje nemaju dovoljno oksitocina imaju komplikovan porođaj, probleme s dojenjem, a otežano je i emocionalno vezivanje za bebu. Znamo koliko mladih žena pati od postporođajne depresije, koja je najčešće hormonski uslovljena, a jednostavno rešenje bilo bi baš u nadoknadi hormona koji nedostaju – ističe doktorka Toljan.

Zbog njega muškarci postaju osećajniji

Ona kaže da oksitocin može emocionalno da zbliži partnere i omogući ljudima da žive lepši i kvalitetniji život.

– Dok kod žena oksitocin učestvuje u izazivanju orgazma, kod muškaraca ima drugačije delovanje, pa oni, zahvaljujući njemu, postaju osećajniji, žele da se grle, ljube i da iskazuju emocije. Ukratko, pokazuju karakteristike koje su obično više prisutne kod žena – navodi doktorka Toljan i dodaje da oksitocin koji je registrovan kao intravenozni preparat nije pogodan za lečenje emocionalnih poremećaja.

– Za tu indikaciju oksitocin treba da se primenjuje sublingvalnim (ispod jezika) ili intranazalnim (sprej za nos) putem. Tada je njegovo dejstvo na emocionalno zbližavanje kod muškarca, odnosno na uspostavljanje orgazma kod žena, najveće.

Kako ga prirodno povećati

Jednostavno – grleći se. Svaki dan zagrlite članove svoje porodice, a ako živite sami, grlite i mazite svog kućnog ljubimca. U tim trenucima vaše telo stvara oksitocin.

– Prilikom posete jednoj argentinskoj univerzitetskoj bolnici, iznenadila sam se videvši da su se tamo ujutru svi zaposleni grlili i ljubili, svakodnevno. I sama sam dobila mnogo zagrljaja i poljubaca, a od tada, kad neko pomene Argentinu, u meni nešto veselo zaigra, možda i zbog tanga koji sav pršti od oksitocina. Zato se grlite, ljubite, mazite, igrajte tango – kaže doktorka Toljan.

PROČITAJTE VIŠE:

Izvor:Violeta Nedeljković, zena.blic.rs, FOTO: PROFIMEDIA

Komentari
Loading...