Kada je vežbanje veća šteta nego korist?

Stalno smo bombardovani informacijama koliko je vežbanje zdravo i da treba stalno vežbati iz zdravstvenih i estetskih razloga. Međutim, postoje situacije kada je bolje preskočiti trening da ne biste napravili veću štetu.

Previše-vežbanja-300x300

Vežbajte samo kada ste zdravi i odmorni

Kada ste bolesni – Nikako ne bi trebalo da vežbate ako se osećate slabo, pa čak i kada imate samo prehladu. Vežbanje može još više da optereti imunitet pa će samo produžiti trajanje bolesti. Osim toga, kada ste bolesni, teže ćete se koncentrisati na izvođenje vežbi i povećava se rizik od povreda.

Odmah posle bolesti – Nemojte odmah posle bolesti pokušavati da uspostavite stari režim vežbanja. Dajte telu vremena kako bi vratilo snagu, a kada se ponovo vratite vežbanju, najbolje je minimalno nedelju dana vežbati sporijim tempom.

Kada se osećate iscrpljeno i pod stresom – Ponekad, iako vam se čini da bi trebalo a odete u teretanu, telo vas upozorava da je vreme za malu pauzu. Ako se osećate potpuno iscrpljeno, svakako bi trebalo da preskočite vežbanje. Idite kući, pojedite nešto zdravo, odmorite se i nemojte da se nervirate jer ste preskočili vežbanje. Iako vežbanje može da pomogne kod rešavanja od stresa tako što podiže endorfin, ponekad je jednostavno telu najbolje priuštiti odmor.

Kada imate poredu – Bez obzira na to kakvu povredu imali, budite sigurni da je potpuno sanirana pre nego što se vratite vežbanju. Naime, rizikujete da se ponovo povredite. Pre povratka uobičajenoj rutini vežbanja, najbolje je da se posavetujete s doktorom.

Kada nemate adekvatnu opremu – Bez obzira na to kojim se sportom bavili, pobrinite se da nabavite najbolju opremu koju možete. Vrlo je važno i imati odgovarajuće patike, a ako nemate sve što je potrebno, najbolje je preskočiti vežbanje kako ne biste zadobili neku ozbiljnu povredu.

Kada ste mamurni – Iako se možda osećate spremno i najradije biste mamurluk “ubili” jednim intenzivnim treningom, razmislite dva puta. Naime, zbog alkohola ste dehidrirani, a dodatni napor na telo još će podstaći lučenje tečnosti. Umesto za teretanu, bolje bi bilo da se odlučite za odmor i dodatni unos tečnosti.

tportal

Komentari
Loading...