Kada je prekasno za začeće?

Žene se sve kasnije odlučuju na začeće. Sve duže se ostvaruju na području karijere, zbog čega se na začeće često odlučuju posle 35. godine.

gravida

U poslednje 4 godine se prosečna dob prve trudnoće povećala u većini zemalja u svetu i sve veći broj žena se za začeće odluče sredinom tridesetih.

“Ovo su česti slučajevi u našoj praksi”, izjavila je dr. Rebecca Starck i dodala kako “žene se za začeće odlučuju sve kasnije, bez obzira na povećanje rizika od nastanka raznih komplikacija i pobačaja.”

Dr. Starch takođe ističe da zdrava žena u četrdesetima može imatu jednaku verovatnost za začeće kao i zdrava žena na kraju dvadesetih, naročito ako pripremi svoje telo na trudnoću putem zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Kada dođe do začeća, potrebno je da nastavi s pravilnom ishranom i održava zdravu telesnu težinu.

Ovo istraživanje takođe pokazuje da su žene u srednjim tridesetima bolje i edukovane i  imaju bolja primanja od žena mlađe životne dobi.

Ali, bez obzira na celokupno zdravlje i životne navike, trudnoća tokom tridesetih sa sobom nosi rizike od nastanka nekih komplikacija. Rizik od nastanka urođenih poremećaja kod bebe je i dalje relativno nizak.

Iz razloga što su žene rođene s ograničenim brojem jajašaca, a jajašca, kao i svaki drugi deo tela, stari, žene se suočavaju s povećanim rizikom.

Naučnici ističu da trudnoća u srednjim tridesetima može proći bez ikakvih komplikacija, ali da je rizik od nastanka komplikacija ipak malo veći nego kod trudnoće krajem dvadesetih.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...