Kada je poremećaj menstrualnog ciklusa razlog za brigu?

Zašto ponekad ciklus izostaje, šta treba da radite kada je obilan, a šta ako krvarite i između ciklusa?  Ako vam ciklus izostane, uzrok je najverovatnije stres. Međutim, ukoliko se to ponavlja iz meseca u mesec, obavezno trebate posetit ginekologa . Ako vam je ciklus izostao, to samo znači da niste imali ovulaciju tog meseca. Najverovatniji razlog za to je stres, koji može da se umeša u otpuštanje hormona u telu koji utiču na ovulaciju. Ali, ako ciklus izostaje duže vreme, posetite ginekologa.

mens

Blago krvarenje između ciklusa

Obratite pažnju na to krvarenje, pratite kada se događa i koliko dugo traje. Normalno je da ponekad veoma slabo krvarite između dva menstrualna ciklusa i da to traje otprilike jedan dan. Uzrok tome je preuranjena ovulacija. Ali, ako dobijate menstruaciju dva puta mesečno i s jakim grčevima, možda imate ciste na jajnicima. Posetite ginekologa. Ciste često same prođu, ali u nekim slučajevima su potrebni lekovi ili operacija. Nešto ređe, uzrok ovakvog krvarenja mogu da budu polipi u samoj materici ili na grliću materice, ali i ranice na grliću materice.

Preobilni ciklusi

Ako jednom ili dva puta godišnje imate abnormalno jaku menstruaciju, to nije ništa čudno. Ali ako se to dešava nekoliko meseci zaredom, to može biti znak endometrioze, mioma ili ciste. Sve troje mogu da izazovu neplodnost ako se ne leče, tada je najbolje da posetite ginekologa. On će vas poslati na ultrazvuk i analize krvi. Pilule za kontracepciju mogu malo da olakšaju simptome, ali ponekad je potrebna operacija.

Dijareja

To je potpuno uobičajeno. Krivac za predmenstrualnu dijareju je prostaglandin, hemikalija koja se otpušta u telu tokom menstruacije. On izaziva kontrakcije zidova materice, ali i vaših creva. Ali ima rešenja za to: popijte jedan ili dva ibuprofena dan ili dva pre ciklusa.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...