Kada je neizbežno vađenje trećeg krajnika kod dece

Sva deca imaju treći krajnik, ali on ne pravi svima probleme.

yy

Otežano disanje kroz nos, noćno hrkanje, česte infekcije grla i nosa, otvorena usta sa izbačenim donjom vilicom napred, podočnjaci, slab apetit, česte upale uha… Sve su to simptomi koje ne treba ignorisati jer upućuju na zapaljenje trećeg krajnika. Ako se ne leče, ometaju normalan psihofizički razvoj deteta.

Deca koja imaju hronično uvećan treći krajnik češće obolevaju od astme, a kasnije i od hroničnog sinuzitisa

Uvećan krajnik retko se dijagnostikuje pre prve godine života deteta, a ako je dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica kao što su otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža… Obično se uvećava zbog virusa koji se nastane u njemu napadajući nos i grlo, nakon čega dolazi do zapaljenja, adenoiditisa, praćenog povišenom temperaturom i bolom u ušima.

Ako je treći krajnik stvarno za vađenje, treba ga vaditi što pre, ne čekati da dete dobije hronične probleme sa uhom i sluhom ili lečiti upale srednjeg uha antibioticima svakih mesec-dva.

Zna se da deca koja imaju hronično uvećan treći krajnik češće obolevaju od astme, a kasnije i od hroničnog sinuzitisa. Ne mora da znači da će baš svako dete sa uvećanim trećim krajnikom biti operisano, ali ako do toga dođe, treba znati da ova intervencija spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama.

Radi se u opštoj anesteziji, nakon obavljenih neophodnih analiza i pregleda, a većina dece nekoliko sati posle operacije ide kući.

Postoji upala uha sa bistrim, seroznim sekretom u njegovoj šupljini i, ukoliko se ne leči adekvatno, može da oslabi detetov sluh. Upravo je uvećanje trećeg krajnika najčešći uzrok tog problema kod dece.

Pedijatar može da prepozna uvećan adenoid, ali konačnu odluku o eventualnom vađenju donosi ORL specijalista.

Srodni članci:

Komentari
Loading...