Kad jesti a smršati

I vrapci na grani znaju da ono što jedemo utiče na to kako izgledamo. Ali ono što ne znaju jeste da, malim izmenama u navikama ishrane, možemo uticati na to da održimo željenu težinu, pa i da smršamo.

mrs

Prema knjizi The Hormon Diet doktorke Natashe Turner, način na koji jedemo i vreme kada jedemo mogu napraviti veliku razliku i direktno uticati na brže sagorevanje masti, a glad držati na odstojanju.

Pravila su sledeća:

1. Trudite se da jedete na svaka 3 do 4 sata

Najčešće, imamo tri glavna obroka i eventualno jednu užinu tokom dana; preporučljivo je hranu rasporediti na više manjih obroka jer se tako sprečava proizvodnja viška insulinai sbalansira kortisol – hormon stresa. Na ovaj način, maksimalno se stimuliše hormon leptin, koji pomaže u regulaciji metabolizma i telesne težine.

2. Jedite nakon što ustanete

Doručak je najvažniji obrok dana i ne smete ga preskakati jer time činite loše po svoje zdravlje i potencijalno idete ka nagomilavanju viška kilograma, tako što ćete jesti nebalansiranu hranu, grickalice i junk food a sve zarad utoljavanja gladi koja je zbog toga izraženija. Osim toga, preskakanje obroka povezano je i sa većom proizvodnjom hormona stresa, što dodatno odmaže našem sveukupnom zdravstvenom stanju.

3. Započnite dan proteinima

Kako bi imali bolju kontrolu nad apetitom tokom dana, kombinujte ugljene hidrate za ručak ili večeru, a proeine ostavite za doručak jer ćete tako manje jesti kako dan odmiče. Pored toga, i u ostalim obrocima uvek prvo jedite proteine jer mozgu brže signaliziraju da ste siti i tako nećete doći u situaciju da se prejedete.

4. Ne jedite bar 2h pre spavanja

Konzumiranje obroka blizu vremena za spavanje povećava temperaturu tela, kao i proizvodnju šećera u krvi i nivo insulina, a sprečava oslobađanje melatonina – hormona koji, između ostalog, reguliše proces spavanja. Zbog toga dolazi do poremećaja sna, a što dalje dovodi do veće želje za hranom i prejedanja narednog dana.

5. Ne vežbajte praznog stomaka

Za pravilno vežbanje ali i zdrav rad metabolizma, uvek jedite nešto pola sata do sat pre treninga. Takođe, imajte neku zdravu užinu bez mnogo masti i bogatu ugljenim hidratima, kako biste je pojeli 45 min nakon vežbanja, za bolji učinak.

6. Fokusirajte se na hranu

Trudite se da vreme za jelo ne mešate sa drugim radnjama, poput gledanja TV programa, čitanja novina, surfovanja… Fokusirajte se na hranu i to kako je žvaćete, ne brzajte i ne gutajte svaki zalogaj, već se opustite i uživajte u hrani.

 

 

 

Komentari
Loading...