Generic filters
Exact matches only

Jorgovan i njegove zdravstvene prednosti

Mnogi veruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lepih cvetova, koji uz to opojno mirišu, ali i da je otrovan. Nijedna naučna analiza nije potvrdila toksičnost za ljude, nego naprotiv – lekovitost njegovih delova.

JORGOVAN SADNICA slika O 47487773

Za lečenje se koriste cvet, list, kora i kora ljuske semena.

Za lečenje reumatskih bolesti, te za lečenje navale krvi u jetru, što je bitno da ne dođe do nekroze ćelija jetre. Za lečenje probavnih tegoba kao što je dijareja, za lečenje, to jest odstranjivanje glista iz creva.

Kora drveta i kora omotača ljuske semena koristi se za lečenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice, praćeno drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi

Koriste se za lečenje groznice i bolesti usta kod dece, kongestije jetre, tegobe probavnog sistema kao što su creva (slaba probava i pražnjenje creva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvetovi

Koriste se za lečenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge), posekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće, naročito u nezi lica (cvetove kuvamo u mleku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema kao što su zatvor ili nadutost te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...