Joga ublažava bol kod artritisa i depresiju koja prati ovo stanje

Joga jača muskulaturu, podstiče cirkulaciju i razgibava zglobova pa se oni bolje podmazuju što smanjuje neprijatan bol. Vežbanje ujedno ublažava stres.
joga

Vežbanje joge pomaže obolelima od artritisa, potvrdili su naučnici s američkog Sveučilišta Cincinnati koji su analizirali istraživanja na istu temu u periodu od 2010. do 2013. godine. Istezanje ublažava bolove u zglobovima kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, piše Daily Mail.

Joga smanjuje jutarnju ukočenost, poboljšava fizičku pokretljivost i smanjuje osećaj depresije koji najčešće prati ovaj tip bolesti. Ona razgibava zglobove, jača muskulaturu i ubrzava cirkulaciju zbog čega se zglobovi bolje podmazuju, pa se smanjuje i bol, potvrdilo je istraživanje na ispitanicima koji su vežbali  16 nedelja.

– Vežbe istezanja smanjuju stres, jedan od faktora koji dodatno pogoršava artritis. Istraživanja su pokazala da oboleli već nakon nekoliko sati vežbanja osećaju olakšanje, što fizičke, što psihičke prirode. Joga se pokazala kao obećavajući tretman – napomenuli su istraživači.

Komentari
Loading...