Joga ili pilates- za šta se odlučiti?

I joga i pilates su odličan izbor!

Dobro će vas oznojiti i aktivirati sve mišiće. Međutim, suštinske razlike postoje – otkrijte ih u nastavku…

Šta je joga?

Iako se joga predstavlja kao umirujući oblik vežbanja, ona je mnogo više od toga. To je duhovna, mentalna i fizička praksa koja nam pomaže da vodimo ispunjeniji i svesniji život. Asane predstavljaju vežbe koje se sprovode kako bi se aktivirali um, telo i duh. Oni koji se bave jogom, vide telo kao hram duha i vrednuju brigu koja je uložena u njegovo održavanje.

Prednosti joge

Praktikovanje joge ima niz kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih blagodeti. Joga u velikoj meri povećava kvalitet života onog ko je praktikuje. Joga podiže raspoloženje, utiče na opuštanje mišića, poboljšava spavanje i funkcije mozga. U velikoj meri joga ublažava anksioznost. Dugoročno gledano ona ublažava bolove u zglobovima, gustinu kostiju i fleksibilnost tela.

Šta je pilates?

Pilates je način vežbanja sa malim intenzitetom koji ima za cilj razvijanje ravnoteže, snage i izdržljivosti. Pilates je stvoren pre oko 100 godina, a za to je zaslužan Joseph Hubertus Pilates. Primarni cilj pilatesa je da pospeši ravnotežu mišića, utiče na snagu jezgra i učini pokrete preciznim. I mada pilates ne deluje intenzivno kao Zumba, vrlo je verovatno da će pilates navesti vaše srce da ubrzano radi već nakon prvih nekoliko vežbi.

Prednosti pilatesa

Pilates je poznat po neverovatnim rezultatima koje donosi. Zahvaljujući njemu možete da imate vitku i zategnutu figuru kao i lepo definisane mišiće. Ako pravilno izvodite vežbe pilatesa, osetićete trenutnu funkcionalnost. Pilates radi na sporo trzajnim mišićima koji su poznati kao mišići izdržljivosti. On utiče na povećanje vaše mišićne mase, koordinaciju tela, ravnotežu i služi kao izvrsna rehabilitacija nakon povrede.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...