Generic filters
Exact matches only

JEZIK može mnogo da vam kaže u kakvom zdravstvenom stanju se nalazite! (VIDEO)

Uzmite ogledalo i obratite pažnju kako IZGLEDA VAŠ

Jezik može da otkrije mnogo toga o našem celokupnom zdravlju, objasnili su za Daily Mail stomatolozi iz Sidneja, a neke naizgled benigne promene u njegovoj boji ili strukturi mogu biti simptomi ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

 

Ako pažljivo pogledate jezik u ogledalu, primetićete znakove koji ukazuju na zdravstvene probleme s kojima se suočavate.

Bele mrlje na jeziku

Bele mrlje na jeziku se obično razviju zbog loše higijene usta, pušenja ili preterane (dugotrajne) konzumacije alkohola.

Stomatolozi zato ističu kako je svakodnevnu higijena usne duplje jako bitna, a trebalo bi pri svakom pranju zuba jezik očistiti grubljom zadnjom stranom četkice za zube.

Ako ni nakon jedne ili dve nedelje stalnog čišćenja jezika ne vidite poboljšanje, preporučuju da posetite stomatologa ili lekara.

Bele mrlje i izbočine na jeziku mogu biti i posledica infekcije ili znak stanja zvanog leukoplakija, koje je često izazvano pušenjem ili hroničnom konzumacijom alkohola, kažu stručnjaci.

ZDRAVO SA PROFESOROM NESTOROVIĆEM – Šta usta i jezik „govore” o bolestima?

Dr Nestorović kaže da, kako bi dijagnostikovali neku bolest, ljudi sami sebi često pregledaju usta i jezik.

To je uglavnom potpuno beskorisno i zaista retko može biti pokazatelj neke ozbiljne bolesti. Ipak, postoje situacije kada jedna česta pojava u ustima može da ukaže čak i na autoimune bolesti.

Koje su promene u ustima potpuno beznačajne, koje su samo neprijatne, koje bolne, a šta ukazuje na ozbiljnije probleme i na koje tačno?

Profesor Nestorović odgovara na sva ova pitanja i osvrće se na neverovatne situacije samopregleda usta koje je sretao u praksi.

 

Jagodičasti jezik

Jarkoružičast jezik s belim tačkicama može značiti lošu reakciju na neku hranu ili na stres, čak ponekad i na manjak folne kiseline ili vitamina B12.

Svetli jezik s tačkicama propraćen bolom u grlu može biti znak infekcije streptokoka koja se leči antibioticima, pa se preporučuje da odmah posetite lekara.

Kvrgavi jezik

Kvržice na jeziku često nastaju zbog hrane koju smo nedavno konzumirali, naročito ako je ona začinjena ili prevruća.

Kvržice obično prilično brzo nestanu same od sebe, ali ako uz njih osećate i lagani bol ili peckanje možda je reč o herpesu.

Iako će s vremenom i kvržice i herpes sami nestati, taj proces se može ubrzati lečenjem raznim mastima i rastvorima.

„Grebeni“ ili brazde na jeziku

Ta pojava je stvar genetike i ne treba da vas zabrinjava. Neki imaju i dugačku „pukotinu“ po sredini jezika s kojom se obično rađamo i isto je uzrokuju genetski faktori.

Oticanje jezika

Jezik može blago da natekne kao reakcija na prevruće piće ili ako ga slučajno ugrizete ili ogrebete zubom.

Takva nateklina nestaje sama od sebe, a stručnjaci kažu da može pomoći i sisanje kocke leda.

Jako oticanje jezika može pak biti odgovor na alergen u nečemu što ste pojeli ili popili.

Alergija može usporiti ili blokirati protok kiseonika do pluća, pa u takvim slučajevima treba hitno potražiti lekarsku pomoć, napominju stomatolozi.

Kako izgleda zdrav jezik?

Zdrav jezik je ružičaste boje s malim izbočinama (papilama) preko cele njegove površine.

Ta mala ispučenja kojima se oseća ukus, imaju određeni raspored i različitog su oblika, a njihova veličina varira u zavisnosti od različitih faktora.

 

 

Foto Pexels
Autor/Izvor Espreso
Komentari
Loading...