Jetra – organ od velike važnosti

Jetra je vitalni organ koji ima brojne funkcije.

hh

Ona je neophodna za preživljavanje. Trenutno ne postoji način da nadoknadite nedostatak jetre na duži vremenski period. Ovaj organ igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže svih telesnih funkcija, od skupljanja glukoze do proizvodnje hormona i detoksikacije.

Jetra pročišćava krv

Glavna funkcija jetre je pročišćavanje krvi i uklanjanje toksina.Jetra ima čak 500 drugih funkcija. Pospešuje probavu, pretvara ono što pojedete u energiju i pomaže telu da iskoristi ugljenehidrate. Takođe reguliše gustinu krvi i vodi brigu o tome da ne dođe do nastanka krvnih ugrušaka.

Može se regenerisati

Jetra je jedini organ u ljudskom telu koji ima sposobnost ponovnog rasta nakon što se jedan deo jetre ošteti ili ukloni. Zato su moguće donacije jednog dela jetre. Ne morate biti u krvnom srodstvu s nekom osobom da biste joj mogli donirati deo jetre.

Detoksikacija jetre nema preteranog smisla

Neke osobe rade detoksikaciju jetre na način da ograniče svoju ishranu na određene vrste sokova ili namirnica kako bi podstakle izbacivanje toksina. Ne postoji naučni dokaz da detoksikacija jetre zaista pomaže. Umesto toga biste trebali usvojiti zdrave prehrambene navike koje će jetri omogućiti sve potrebne nutritivne materije.

Alkohol oštećuje ćelije jetre

Jetra je zaslužna za razgrađivanje alkohola kako bi on što pre napustio vaše telo. Prekomerna konzumacija alkohola može uzrokovati oštećenja ćelija jetre. Postoji više vrsta bolesti jetre uzrokovane prekomernom konzumacijom alkohola – masna jetra, alkoholni hepatitis i alkoholna ciroza.

Bolesti jetre često ne uzrokuju nikakve simptome

Bolesti jetre mogu jako dugo biti neprimećene zato što često ne uzrokuju nikakve simptome. Najčešći simptomi su hroničan umor i bolovi u mišićima. Takođe može doći do svraba kože, naticanja abdomena, tamne mokraće, zbunjenosti ili žutila u očima. Posetite lekara ako sumnjate na bolesti jetre.

Bolesti jetre se lako mogu sprečiti

Smanjenje konzumacije alkohola, masne i začinjene hrane i redovna tfizička aktivnost mogu sprečiti nastanak bolesti jetre. Održavanje zdravlja jetre znači održavanje zdravlja celokupnog organizma. Jetra vašu krv održava zdravom, a krv svaku telesnu ćeliju opskrbljuje kiseonikom i hranljivim materijama. Kada je narušeno zdravlje jetre, sve telesne ćelije postaju ugrožene.

Drugima se dopalo i ovo:

 

Komentari
Loading...