Jeste li svesni da kod zdravih namirnica najzdravije delove bacate?

Odrasloj osobi dovoljno je šoljica i po do dve voća i tri šoljice povrća dnevno kada je u pitanju zdrava ishrana. Ali, mogli biste i lakše doći do zdrave ishrane kada ne biste bacali najzdravije delove tih namirnica.

jab

Kora jabuke

Antioksidans kvercetin nalazi se u kori jabuke i iznimno je dobar za pluća i mozak. Osim toga, kora sadrži više vitamina i vlakana nego ostatak jabuke.

Stabljika blitve

Istraživanje sprovedeno 2006. godine pokazalo je kako stabljika ima značajne količine glutamina, aminokiselina koja igra bitnu ulogu pri oporavku organizma i ozdravljenja. Iseckajte je i kuvajte zajedno s listovima jer ćete samo tako dobiti sve zdravstvene povlastice koje blitva nudi.

Kora pomorandže

Prema istraživanju sprovedenom 2004. godine, hemijski spoj u kori pomorandže i drugih agruma može imati uticaj na snižavanje holesterola i delotvorniji je od nekih lekova. Flavonoidi su borci protiv srčanih bolesti i upala, navodi se u istraživanju. Ne brinite. Ne morate pojesti celu koru. Naribajte je malo u omiljeno jelo ili slasticu.

Listovi cvekle

Iako se ove biljke uzgajaju zbog korena, treba podsetiti da je najpre bila uzgajana zbog listova. Puni su vlakana, kalcijuma, gvožđa te vitaminima A i K. Iznenadit će vas ukus koji je napola cvekla, a napola kelj.

Kora lubenice

Ova osvežavajuća namirnica za vruće letne dane sadrži aminokiselinu zvanu L-citrulin koja pomaže kod treniranja te olakšava bol u mišićima. Međutim, citrulina, koji takođe pomaže ukloniti vazduh iz krvi, najviše ima u kori lubenice, otkrilo je istraživanje ona USDA-a Agricultural Research Service 2003. godine.

Kora krompira

U njoj se nalazi više vlakana nego u samom krompiru. Osim toga, bogata je vitaminima B i C, gvožđem, kalcijumom i kalijumomm kao i drugim hranjivim materijama, tvrde na Academy of Nutrition and Dietetics. To ne znači da trebate servirati samo koru, ali što češće pecite krompir u rerni s korom.

Semenke bundeve

Sledeći put kada bude rezbarili ili napravili obrok od bundeve ne bacajte semenke. Oko pola šoljice semenki sadrži i više od dnevno preporučene doze magnezijuma. Ukoliko je vrednost magnezijuma niska, može doći do srčanih problema, osteoporoze i glavobolje. Semenke su bogate gvožđem i proteinima, kao i određenih spojeva na biljnoj bazi odnosno fitosterola, koji smanjuju ‘loš’ holesterol’.

Komentari
Loading...