Jela koja kradu energiju

Hrana je gorivo, a ono što jedete utiče na to kako vaše telo radi i može uzrokovati da se osećate pomalo lenjo. Šta bi bilo dobro izbegavati?

hrana-1381146430-16574

Doručak prepun šećera:

Rafinirani ugljenohidrati, kao što su šećer i belo brašno, mogu vam naglo podići energiju, no vrlo brzo dolazi do pada. Nagli skokovi šećera u krvi potiskuju proizvodnju nužnih hemikalija u mozgu koje regulišu apetit i probavu. Odlučite se zato za zdrav doručak koji sadrži proteine​​.

Energetska pića:

Energetska pića deluju tek kratkoročno. Zapravo remete vrednosti šećera koje će uzavršnici pasti niže od vrednosti koja je bila kada ste ih uzeli, ostavljajući vas iscrpljenima. Budući da dehidriraju organizam, svakako je bolje posegnuti za vodom i tako ugasiti žeđ.

Masna hrana:

Jednostavno rečeno, masnu i prženu hranu je teže probaviti. Za potrebe probave unutrašnji organi povući će krv daleko iz ekstremiteta što može trajati od šest do osam sati. Sve to vreme osećat ćete se pomalo tromo. Masna hrana takođe  može negativno uticati na vaše kratkoročno pamćenje i funkciju mišića.

Ishrana s malom količinom željeza:

Ako vam ponestaje željeza osećat ćete se umorno. Jedite zato leću sa spanaćom kuvanim na pari i grickajte semenke bundeve.

Crno vino:

Čaša vina uz ručak može se činiti kao dobra ideja, ali alkohol može isisati energiju. Crveno grožđe bogato je melatoninom, hormonom spavanja. Ali ne koristite alkohol kao pomoć za spavanje, jer remeti kvalitet sna. Radije popijte čašu toplog mleka ili soka od višanja.

Preskakanje obroka:

Preskačete li obroke, telo se ponaša kao da gladujete i počinje štedit energiju. Sve telesne funkcije slabe, pa tako i koncentracija. Pri napornom radnom danu zato je zaista nužno naći vremena za jelo.

 

 

Komentari
Loading...