Generic filters
Exact matches only

Jednostavna tehnika disanja koja otklanja stres

Gužva u saobraćaju, iznenadne neprijatne vesti, napetost na poslu! Uzroci stresa su svakog dana sve brojniji, ali fiziološki odgovor možete izbeći ako „prevarite“ mozak pravilnim disanjem protiv stresa!

61238447-disanje-miris-indija

Kolega u kancelariji do vaše već se dva sata s nekim svađa; do posla ste, zbog gužve u saobraćaju, putovali dva umesto pola sata; iznenadni telefonski poziv vas je uznemirio, potreban vam je mir… Izloženo konstantnom stresu, naše telo proizvodi veću količinu kortizola, hormona stresa, srčani ritam se ubrzava, mišići se stežu. No, moguće je postići i obrnuto: sporim disanjem prevariti mozak i pomoći mu da pronađe potreban mir.

Pravilno disanje. To je stomačno disanje kojim u donji deo pluća dospeva najviše vazduha i pomaže da se uspori srčani ritam i snizi krvni pritisak. Lezite ili sedite, važno je da su vam leđa prava, jednu ruku stavite na grudnu kost, a drugu na pupak. Udišite duboko kroz nos, izdišite na usta. Pomerati se sme samo ruka koja je naslonjena na stomak, dok ruka na grudnoj kosti mora ostati mirna. Dišite tako dok ne osetite da se smirujete.

Izvor: Lisa.rs

Srodni članci:

Komentari
Loading...