Jedna jabuka dnevno za zdravo srce

Novo istraživanje sprovedeno na ispitanicima “srednjih godina”, je pokazalo da jedna jabuka dnevno smanjuje nivo materije u krvi koja je glavni uzročnik ateroskleroze (otvrdnjavanje arterija).

346

Jabuke smanjuju nivo “lošeg” holesterola

Naučnici koji su radili ovo istraživanje su utvrdili da jabuke smanjuju nivo LDL (“lošeg” holesterola) u krvi.

LDL ili “loš” holesterol, postaje štetan kada oksidira pod uticajem slobodnih radikala koji menjaju njegovu strukturu. On se tada akumulira u ćelijama kojima su arterije obložene, a što je akumulacija veća, povećava se verovatnoća da se stvore začepljenja koja mogu da ometaju protok krvi ili ugrušci koji se formiraju veoma brzo i mogu da uzrokuju srčani udar.

“Zabeleželi smo veliki uticaj jabuka na smanjenje oksidacije lošeg holesterola kod ispitanika koji su jeli samo jednu jabuku dnevno tokom 4 nedelje”, rekao je Robert DiSilvestro, profesor sa Državnog Univerziteta u Ohaju, koji je vodio ovo istraživanje.

Ranije su, tokom sličnog istraživanja, istraživači sa Državnog Univerziteta u Floridi ustanovili smanjenje lošeg holesterola za 23% kod starijih žena koje su tokom 6 meseci svakodnevno u svojoj ishrani imale jabuke.

347t

Profesor DiSilvestro kaže da su jabuke efikasnije u smanjenju oskidacije “lošeg” holesterola od bilo kog drugog voća bogatog antioksidansima uključujući tu i ekstrakt paradajza, zelenog čaja i kurkumina. On takođe smatra da su polifenoli koji se nalaze u jabukama najzaslužniji za to.

Naučnici koji su vodili ovo istraživanje su pokušali da izoluju polifenole iz jabuka i tako izolovane polifenole da daju ispitanicima u istim količinama koje se dobiju ukoliko pojedete celu jabuku. Rezultati nisu bili toliko dobri kao kod ispitanika koji su jeli cele jabuke. Pretpostavlja se da je to zbog nekih drugih materija koje se nalaze u jabukama a koje pojačavaju efekat i omogućuju bolju apsorpciju polifenola.

U ovom istraživanju učestvovali su ispitanici starosti od 40-60 godina koji su ranije jeli jabuke manje od dva puta mesečno a takođe nisu uzimali ni preparate koji sadrže polifenole.

healthclub.rs

Komentari
Loading...