Jedite smokve a evo i zašto!

Smokva je voće koje obiluje kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, bakrom, vitaminima B6, C i betakarotenom.

sm

Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod nesanice.

Visok nivo prirodnih šećera

Visok nivo fruktoze osigurće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno oprez postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suvih smokava koje sadrže dvostruko više šećera nego sveže.

U smokvama se nalazi mnogo hranljivih materija, među kojima su minerali, kao i vitamini B kompleks. Ona se smatra najidealnijim voćem koji može da deluje na nervni sistem i da uklanja probleme koji su u njemu nastali.

Sve osobe koje imaju problema sa depresijom, pamćenjem, smanjenom koncentracijom, čestim promenama raspoloženja i umorom, trebale bi povećati konzumiranje ovog voća.

Primenom smokvi uspostavlja se ravnoteža i potrebni balans, koj uklanja stres.

Sprečava stvaranje srčanog udara i povišeni krvni pritisak

Uzimanjem nezdrave hrane koja je u današnje vreme sve zastpljenija dolazi do povećanog unosa natrijuma, a samim tim dolazi i do delovanja na nivo kalijuma. Ta neravnoteža glavni je uzrok nastanka hipertenzije odnosno povišenog krvnog pritiska.

Antikancerogena delovanja

Brojna istraživanja otkrila su vezu sa potencijalnim antikarcinogenim delovanjem, benzaldehid i kumarini kojima smokva obiluje. Ispitivane veze u naučnim istraživanjima pokazali su obećavajuće rezultate posebno kada je reč o karcinomu prostate i kože.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...