Jedite rukolu- a ovo su razlozi i zašto

Rukola sadrži visoke nivoe folne kiseline i antioksidanata kao što su vitamin C, K i A, tako da se uspešno bori protiv slobodnih radikala.

Prepuna je karotenoida, kao i mnogih drugih minerala, kao što su kalijum, mangan, gvožđe i kalcijum, a svi od njih su korisni i potrebni elementi u ljudskoj ishrani.

Rukola sadrži fitohemikalije koje su korisne za sprečavanje raka. Takođe, ima više prednosti od nekih drugih zeljastih biljaka jer za razliku od njih sadrži nizak nivo oksalata, odnosno hemikalija koje zapravo sprečavaju apsorpciju minerala u organizmu. Dakle, rukola je niskokalorijska namirnica bogata hranljivim materijama.

Zdravstvene koristi rukole

Vitamini, minerali, fitohemikalije i antioksidanti koji se nalaze u svakom listu rukole su svakako veoma korisni za zdravlje svih onih koji uključe rukolu u svoju ishranu.

Antioksidantska svojstva: rukola je odličan izvor antioksidanata i može da poveća ORAC vrednosti (antioksidativni kapacitet) u organizmu neke osobe, što je način merenja snage tog antioksidanta.

Antioksidanti imaju funkciju da održe zdravu ravnotežu enzimskih reakcija u ćelijama, dok aktivno traže i uništavaju bolesti uzrokovane slobodnim radikalima koji mogu da napadnu organizam.

Vaš imuni sistem će vam takođe biti zahvalan što ste izabrali rukolu, jer antioksidanti rade na jačanju vaše odbrane protiv jednostavnih bolesti kao što je prehlada ili ozbiljnijih stanja, poput raka, srčanih oboljenja i preranog starenja.

Vitamin A je jedan od gore spomenutih antioksidanata i njegovo značajno prisustvo u rukoli takođe garantuje poboljšanje stanja kostiju, zuba i očiju. Pokazano je da jedinjenja flavonoida u svom zeljastom povrću sličnom rukoli štite kožu, pluća i oralne šupljine od raka.

Još jedna korist od uključivanja rukole u redovnu ishranu je vitamin K. Ovaj antioksidant takođe funkcioniše kao antiupalni podsticaj u vašem telu. Vitamin K podstiče osteotrofičnu aktivnost u ćelijama, što znači da pomaže da se kosti formiraju i jačaju.

Postepena degradacija nervnih puteva, kao u slučaju kod Alchajmerove bolesti, može se usporiti povećanjem unosa vitamina K u ishrani. Pošto je dobar izvor vitamina K, rukola se navodi kao mali, ali vredan, preventivni metod za taj tip bolesti.

Nizak nivo oksalata (što omogućava veću apsorpciju minerala) i prisustvo mnoštva minerala u ovoj biljci čini rukolu veoma dobrom za zdrave kosti. Oni koji pate od osteoporoze mogu videti poboljšanja, ali rukola se može koristiti i kao preventivni metod, obezbjeđujući zdravlje i snagu kostiju pre nego što se starosni ili efekti aktivnosti ne odraze na kosti i dovedu do ozbiljne degeneracije.

Rukola je prepuna vitamina i minerala koji na neki način jačaju odbranu imunog sistema organizma. Telo je stimulisano da stvara više belih krvnih zrnaca, a rukola ima i druge brojne načine da poboljša snagu, izdržljivost i funkcionisanje vašeg imunog sistema.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...