Generic filters
Exact matches only

Jedite kukuruz što više a evo i razloga zašto

Svi koji misle da kukuruz opterećuje organizam suvišnim kalorijama se varaju.

bb

U prosečno velikom svežem klipu kukuruza ima 80 do 100 kcal. On obiluje ugljenim hidratima, a siromašan je mastima pa predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene. Zrno kukuruza sastoji se od ovojnice, endosperma i klice.

Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz dobar izvor vitamina B1, tj. tiamina, ali i mnogih drugih vitamina i minerala, na primer vitamina B5, folne kiseline, niacina, vitamina C, fosfora, kalijuma i magnezijuma.

Osim toga, obiluje prehrambenim vlaknima, a dokazano je da takve namirnice učinkovito snižavaju povišen nivo holesterola i sprečavaju pojavu karcinoma debelog creva. Vrsta prehrambenih vlakana koja se nalazi u kukuruzu povoljno deluje na nivo šećera u krvi, pa je kukuruz dobar izbor za osobe koje boluju od šećerne bolesti. Budući da obiluje i skrobom, kukuruz pomaže kod probavnih tegoba, posebno proliva.

Smatra se da baš neprobavljivi skrob vraća normalnu tvrdoću stolici. Neka istraživanja pokazuju da kukuruz može biti koristan i kod želučanih tegoba. Male količine kukuruza mogu neutralizovati želučanu kiselinu, pa se on preporučuje osobama koje boluju od gastritisa.

Doprinos kukuruza zdravlju srca i krvnih sudova ne leži samo u zavidnom sadržaju prehrambenih vlakana koja „uništavaju“ povišene nivoe holesterola, već i u značajnim količinama folne kiseline, vitamina B3 i magnezijuma. Poznato je da povišen nivo aminokiseline homocisteina može uzrokovati bolesti srca. Do njenog povišenja dolazi, smatra se, zbog manjka folne kiseline, vitamina B12 i B6 u organizmu. Budući da kukuruz obiluje folnom kiselinom, pomaže prirodnoj regulaciji nivoa homocisteina u organizmu i tako štiti srce.

Jedno od najvažnijih medicinskih otkrića prošlog veka govori da pravilan unos folne kiseline za vreme trudnoće smanjuje oštećenja nervnog sistema novorođenčeta 48-80%.

To je razlog što se kukuruz preporučuje ženama koje nameravaju da zatrudne te trudnicama tokom prva tri meseca trudnoće.

Kukuruz obiluje vitaminom B1 pa samo jedna šoljica te namirnice obezbeđuje gotovo trećinu dnevnih potreba našeg organizma. Taj vitamin je jedan od osnovnih učesnika enzimskih reakcija koje su neophodne za proizvodnju energije, a ima važnu ulogu i u pravilnom radu mozga. Naime, vitamin B1 učestvuje u sintezi acetilkolina, prenosnika nervnih impulsa, koji je „zadužen“ za dobro pamćenje. Nedostatak tog neuroprenosnika primećen je kod starijih osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti ili čiji mozak slabije funkcioniše.

Ovo su još samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo da ga jedete češće:

  • Kukuruz je odlična prevencija protiv Alchajmerove bolesti
  • Efikasan je u borbi protiv viška telesne težine
  • Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • Smanjuje apsorpciju holesterola u krvi
  • Reguliše dijabetes i hipertenziju
  • Jača kosti
  • Reguliše proces varenja
  • Deluje pozitivno na kožu i vid

Bilo da ga koristimo kao žitaricu, povrće ili grickalicu, dok uživamo u njegovom ukusu, organizam punimo energijom i štitimo se od virusa.

Drugima se dopalo i ovo:

 

Komentari
Loading...