Generic filters
Exact matches only

Jedite dinju a ovo su razlozi i zašto je to važno

Sastav dinje čini 90% vode, elektroliti, vitamini i minerali, pa je odlična za hidrataciju tokom vrućih letnih dana.

Elektroliti su neophodni za prevenciju toplotnog udara i iscrpljenosti uzrokovane vrućinama, a ako ne možete da popijete dva litra vode dnevno, popijte „smoothie ili sok od dinje kao zamenu.

Rešava višak kilograma

Dinja sadrži malo kalorija i puno vode, što vam ne stvara dodatne kalorije, a satima vas drži sitim. Osim toga, dinja ubrzava rad probave i sprečava zatvor, što će dodatno podstaći telo da se reši nakupljenih toksina i gasova i smanji telesnu težinu.

Smanjuje rizik od nastanka raka

Dinja je jako dobar izvor antioksidanasa, kao što su beta karoten, lutein i zeaksantin. Ovi antioksidansi smanjuju količinu slobodnih radikala koji povećavaju rizik od nastanka raka debelog creva, prostate, dojke, endometrija, pluća i pankreasa.

Kontroliše dijabetes tipa 2

Preliminarna istraživanja pokazala su da dinja reguliše osetljivost tela na insulin. Dinja može da spreči nagle promene šećera u krvi, što dijabetičarima daje bolju kontrolu nad bolešću.

Ublažava hroničnu upalu

Dinja je izvrstan izvor kolina koji ublažava hroničnu upalu, a istraživanja su pokazala da hronična upala povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetesa tipa 2.

Štiti zdravlje očiju

Zahvaljujući visokom udelu vitamina A i C, dinja može da smanji rizik od nastanka bolesti očiju za čak 36% pa se preporučuje redovna konzumacija u kombinaciji sa šargarepom.

Alkalizuje telo

Poznato je da pH dinje iznosi 8.5, što znači da ima alkalno delovanje, smanjuje kiselost tela i podstiče eliminaciju toksina. Brojna istraživanja su pokazala da postoji povezanost između prekomerne kiselosti tela i povećanog rizika od nastanka raka, što dinju čini idealnim voćnim izborom.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...