Jako loša jutarnja navika koja će vam uništiti zdravlje

Mlade osobe koje preskaču ili jedu skroman doručak imaju čak 68 posto veće šanse da kao odrasli pate od metaboličkog sindroma, što je zajednički naziv za dijabetes, visok krvni pritisak i gojaznost.

ggg

Jedenje lošeg ili nikakvog doručka u tinejdžerskim danima može znatno uticati na zdravlje i 30 godina kasnije.

Švedski naučnici otkrili su da osobe koje jedu slab doručak tokom adolescencije pokazuju više znakova metaboličkog sindoma 27 godina kasnije, u poređenju s onima koji su jeli sadržajniji doručak.

Metabolički sindrom je medicinski termin za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti te može uzrokovati povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Studenti na Univerziteta Umee, 1981. godine su ispunjavali upitnik o tome šta jedu za doručak. Nakon 27 godina, 2008. godine, učesnici su prošli lekarski pregled. Naučnici su specifično tražili znakove metaboličkog sindroma i povezanih bolesti.

Istraživanje je pokazalo da su oni, koji su kao mladi odbijali da jedu doručak ili su ujutru jeli vrlo skromno, nakon 27 godina imali čak 68 posto veću verovatnost da će patiti od metaboličkog sindroma.

Naučnici su na početku istraživanja takođe uzeli u obzir i niz socioekonomskih faktora i životnih navika adolescenata, te su zaključili da je doručak bio najsnažniji indikator rizika.

Istraživanje podupire prethodna otkrića Univerziteta Tel Aviv da unošenje više kalorija u jutarnjim satima, nego kasnije tokom dana, smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti.

Obilniji doručak takođe pomaže kod mršavljenja. Na kraju izraelskog istraživanja, oni koji su jeli obilniji doručak te manji ručak i večeru, u proseku su izgubili 8,5 kilograma. Oni koji su najviše kalorija uneli na kraju dana izgubili su samo 3,5 kilograma.

Komentari
Loading...