Prepoznajte simptome policističnih jajnika na vreme

Simptome policističnih jajnika žene često ne prepoznaju,tj. pripisuju ih stresu.

hah

Policistični jajnici opisuju se kao tiha bolest jer simptome vrlo često pripisujemo stresu. Zbog toga mnoge žene ni ne znaju da imaju policistične jajnike jer, na primer, izostanak menstruacije pripisuju stresu.

Predstavljamo vam nekoliko simptoma na koje treba da obratite pažnju i na vreme se javite svom ginekologu.

Neredovne menstruacije ili potpuni izostanak menstruacije

Poremećaji menstrualnog ciklusa jedan je od glavnih pokazatelja policističnih jajnika. Može se dogoditi da žena nema uredan ciklus, da menstruacija traje predugo ili da postoji stanje amenoreje odnosno potpunog izostanka menstruacije.

Neredovna menstruacija može biti i posledica naglog gubitka kilograma ili gojenja, stresa, a izostanak menstruacije može biti znak hormonalne neravnoteže. Koji god bio uzrok, javite se ginekologu ako menstruacija nije redovina i uredna.

Pojava dlačica na neuobičajenim mestima

Kod sindroma policističnih jajnika jajnici proizvode povećane količine androgenih hormona koji podstiču rast dlačica. Guste dlačice mogu se pojaviti na bradi, oko bradavica, na prsima, s unutrašnje strane bedara, na stomaku. Ako se na delovima tela na kojima to nije tipično za žene pojave gušće dlačice, to upućuje  na prisustvo policističnih jajnika.

Preterana pojava akni

Povećane količine androgenih hormona, osim dlačica, podstiču i pojavu akni . Ti hormoni podstiču proizvodnju sebuma, a kombinacija preteranog izlučivanja masnoća i staro kožno tkivo uzrokuje začepljene pore. Sve to može dovesti do upaljene kože, crvenila i sličnih stanja. Kod policističnih jajnika akne se često pojavljuju na prsima i vratu.

Rast stomaka

Ukoliko se gojite u predelu stomaka a ne znate od čega to takođe može da upućuje na policistične jajnike. Ovde govorimo o abdominalnoj debljini što znači da se u većine žena s policističnim jajnicima masno tkivo nakuplja u predelu stomaka.

Pročitajte koji su uzroci i simptomi sindroma policističnih jajnika

 

Komentari
Loading...