Generic filters
Exact matches only

Jačajte imunitet uz ove namirnice

Najbolji način da u svoj organizam unesete vitamine i zaštitite se od virusa jeste da se hranite zdravo, namirnicama bogatim vitaminima koje će itekako ojačati vaš imunitet.

Evo šta treba da uvrstite u vaš zimski jelovnik.

Spanać

Jedna šoljica kuvanog spanaća će vam dati 377 odsto dnevne potrebe vitamina, 30 odsto vitamina C, 20 odsto vitamina E i 15 odsto cinka.

Semenke suncokreta

Samo tri velike kašike ovih ukusnih grickalica osigurava 90 odsto dnevne potrebe za vitaminom E. Jednu kašiku semenki dodajte u jogurt ili salatu kako biste podigli nivo vitamina u telu i ojačali odbrambeni sistem.

Jagnjetina

Samo četiri grama janjetine daće vam čak 50 odsto dnevnih potreba za selenom te 38 odsto potrebnog cinka.

Crvene paprike

Šoljica seckane sirove crvene paprike osiguraće vam 291 odsto dnevnih potreba vitamina C, što je više i od pomorandže.

Šampinjoni

Porcija šampinjona sadrži više od 50 odsto dnevne doze selena koja vam je potrebna te 15 posto cinka. Možete ih ispržiti zajedno sa sokom od paradajza i poslužiti sa testeninom.
Da bi organizam stvorio mehanizam koji ga brani potrebno je izbegavati određene namirnice kojima se hrane virusi.

Da bi se razvili i opstali u telu i njima su potrebne određene namirnice. Svaka bolest i infekcija se može smanjiti uz pravilnu ishranu, a isto je i sa virusima.

Prevencija je najbolja u ovom trentku. Ukoliko ojačate organizam, nema razloga za strah.

4 namirnice su posebno opasne i stvaraju pogodno tlo za razvoj virusa.

Izbegavajte:

Jaja

Ova namirnica u suštini služi kao inkubator za viruse, jačajući ih i čineći ih agresivnijim.

Čak i ako jedete jaja iz slobodnog uzgoja, ona će i dalje biti hrana patogenim elementima. Virusi se hrane prirodnim hormonima koji postoji u jajima, a ima ulogu steroida za virus.

Na sličan način i mlečni proizvodi hrane viruse. Dobro je kloniti se i svih kukuruznih proizvoda. Ovi sastojci su prisutni gotovo u svakoj pakovanoj namirnici, čak i ako je organska, zato obratite pažnju na listu sastojaka.

Kolači

Preterano konzumiranje rafiniranog šećera stvara odličnu podlogu za razvoj virusa.

Naime, šećer smanjuje sposobnost leukocita da uništavaju bakterije. Nekoliko sati nakon što uzmete komad slatkiša, vaš imunitet je oslabljen.

Životinjski proteini

Takođe su loši za oganizam, ali ne u meri kao prethodno navedene namirnice. Svakako se preporučuje smanjena doza mesa u ovom periodu.

Najbolji saveznici zdravlja u ovom trenutku su povrće i voće koje treba što više unositi. U njima se nalazi obilje vitamina koji jačaju imunitet i stvaraju zaštitinu barijeru između organizma i virusa.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...