Jabukovo sirće kao prirodni saveznik zdravog i lepog izgleda

Jabukovo sirće kao prirodni, višenamenski kuhinjski dodatak je i veliki saveznik zdravog i lepog izgleda.

Sve što vam treba jeste organsko, nefiltrirano i nepasterizovano jabukovo sirće i malo vremena. Ukoliko se koristi ispravno – briše pigmentacijske mrlje, ublažava opekotine te čisti i vraća sjaj kosi, a mnogi ga piju ujutru uz vodu kako bi im pokrenuo metabolizam i olakšao proces mršavljenja.

Tonik za lice

Nakon što jabukovo sirće počnete koristiti u nezi kože, ono može napraviti čuda. Deluje tako što posvetljuje, briše pigmentacijske mrlje i zateže kožu, dajući joj sjaj. Ali, ako imate osetljivu kožu izbegavajte metodu tretiranja kože jabukovim sirećem.

Tonik za lice od jabukovog sirćeta napravite tako što razredite jednu kašiku sirćeta s nekoliko kapi vode te nanesete na lice vatom. Postupak ponovite tri puta nedeljno, a ako imate jako osetljivu kožu, u mešavinu dodajte više vode te je koristite jednom do dva puta tokom nedelje.

Nega kose

Da li ste ikada primetili kako vam je šampon prestao delovati nakon nekoliko nedelja korišćenja, terajući vas da kupite novi koji će dati osećaj svežine i volumen vašoj kosi?

Za to razlog može biti gomilanje masnoća i prljavštine. Lako je zaboraviti kako je teme poput kože lica te mu je ponekad potrebno dubinsko čišćenje. Zbog toga, dermatolozi savetuju da dva puta tokom meseca, nakon šamponiranja, izlijte jednu do dve male kašike jabukovog sirćeta na kosu te izmasirajte teme nekoliko minuta pre dobrog ispiranja. Ne brinite se, miris neće ostati u kosi.

Ublažava opekotine

Ako mislite da će utrljavanje jabukovog sirćeta na crvenu i vrelu kožu napraviti više štete nego koristi – varate se.

Bilo da je reč o opekotinama od sunca ili rukovanja s nečim vrućim, dermatolozi savetuju da na opekotinu preko vate stavite malo nerazređenog jabukovog sirćeta i aminokiseline u njemu će pomoći u hidrataciji kože te smanjiti iritaciju.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...