Generic filters
Exact matches only

Jabukovo sirće kao lek

Jabukovo sirće spada u neophodne namirnice za ljudsku ishranu ali se često upotrebljava i kao lek.

Rešava problem akni

Prema Američkom udruženju dermatologa, čak 50 posto mladih do 20 godina ima akne, a mnogi i kasnije. Alfa hidroksi kiseline iz sirćeta pomažu uklanjanje mrtvih ćelija kože, koje začepljuju pore i uzrokuju akne. Osim toga, jabukovo sirće pomaže i da se uspostavi i zadrži dobar pH kože, što je jako bitno za čisto lice.

RECEPTI:

Pomešajte istu količinu jabukovog sirćeta i vode pa dodajte malo meda. Nanesite na akne i ostavite da deluje 15 minuta i isperite toplom vodom. Ovu ‘masku’ stavljajte jednom nedeljno, najbolje uveče.

Dodajte kašičicu ili dve jabukovog sirćeta u čašu vode i popijte svaki dan dve čaše za zdraviji ten.

Ublažava bol kod artritisa

Artritis je opšti naziv za preko 100 stanja koja uzrokuju upalu zglobova. Neka od stanja koje ga prate su bol, ukočenost, upale, oticanje i crvenilo zglobova, a jabukovo sirće deluje protivupalno.

RECEPT:

U čašu prokuvane vode dodajte kašičicu jabukovog sirćeta, kašičicu meda i malo cimeta. Popijte dvaput dnevno.

Pomaže kod gubljenja viška kilograma

Višak kilograma i gojaznost uveliko povećavaju rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Sirćetna kiselina iz jabukovog sirćeta pomaže da se masti ne nakupljaju u telu, a sirće može i podstaći neke gene koji su zaslužni za ‘razbijanje’ sala, posebno na području stomaka.

RECEPT:

Dve kašičice sirćeta promešane u čaši vode popijte dva puta dnevno.

Pomaže kod sindroma policističnih jajnika

Policistični su jajnici najčešći hormonalni poremećaj kod devojaka i žena u reproduktivnoj dobi, pogotovo između 18. i 44. godine života. Prema Američkom centru za prevenciju i lečenje bolesti, oni su i najčešći uzrok neplodnosti kod žena.

Jabukovo sirće pomaže u očuvanju funkcije jajnika, tako da kod žena s policističnim jajnicima povećava osetljivost na inzulin, pa se može izbeći uzimanje lekova.

RECEPT:

Tokom nekoliko nedelja dvaput dnevno pijte mešavinu vode i 2 kašičice sirćeta, a udeo sirćeta možete povećavati do dve supene kašike.

Smanjuje holesterol

Jabukovo sirće dokazana smanjuje nivo ukupnog holesterola i triglicerida.

RECEPT:

Vodu pomešanu sa jabukovim sirćetom pijte 2-3 puta dnevno najmanje mesec dana i osetićete rezultate.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...