Generic filters
Exact matches only

Jabuke- čuvari našeg zdravlja

Naučnici su izračunali da svakodnevnim konzumiranjem jabuka vi zaista možete produžiti život.

Za ovaj magičan efekat je zaslužan pektin – prirodni polimer koji apsorbuje zagađivače (teške metale, holesterol pa čak i radioaktivne materije), i izbacuje ih iz tela. Jabuka takođe čisti creva i vraća mikrofloru, poboljšava krv i jača imuni sistem.

Ukratko, radi kao pravi eliksir mladosti.

Jabuke štite od raka

Jabuke sadrže izuzetno velike količine antioksidanasa koji neutrališu slobodne radikale – koji izazivaju rak. One takođe sadrže triterpenoide – organska jedinjenja koja blokiraju rast ćelija raka u mlečnim žlezdama, jetri i debelom crevu.

Jabuka sprečava bolesti srca

Istraživači sa Univerziteta u Floridi testirali su grupu žena (45 do 65 godina) na holesterol u krvi. Ispitanici su svaki dan jeli 75 grama suvih jabuka. Kao što su pokazali rezultati testova, posle samo šest meseci, nivo lošeg holesterola kod žena pao je za 23 odsto.

Jabuke olakšaju bolesti digestivnog trakta

Vlakna u jabukama stimulišu funkciju creva i podržavaju mikrofloru i pomažu u borbi protiv opstipacije. I organske kiseline, koje se takođe nalaze u jabukama, podstiču probavu.

Korisno samo meso i kora – ali ne i semenke

Iako se današnji tekst fokusira na koristi od jabuke, ne možemo ne spomenuti da su za ljudski organizam korisni samo meso i kora ploda. Semnke je najbolje izbegavati – one sadrže otrovne supstance. Ako slučajno pojedete 3-4 semenke iz jabuke, ne brinite. Međutim, radi svoje bezbednosti pokušajte da izjegavate semenke iz jabuke, jer su pune otrovnih kiselina.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...