Izostanak menstruacije razlozi za kašnjenje ciklusa

Izostanak menstruacije nije bolest, već signal da nešto u organizmu nije u redu. Kašnjenje i izostanci menstrualnih ciklusa, odnosno amenoreja, normalne su pojave tokom trudnoće, perioda dojenja i menopauze, ali ako žena koja je imala redovne cikluse primeti da oni izostaju tri puta zaredom, što najčešće obuhvata period od šest meseci, trebalo bi obavezno da se javi lekaru.

Mnoge žene se pitaju koliko može kasniti menstruacija te neretko upadnu usled toga u još veće probleme. Rešenja svakako ima, treba biti obazriv i strpljiv i rezultata će biti. U tome vam i te kako mogu pomoći pripravci od lekovitog bilja, jer su odlična dopuna konvencionalnoj terapiji .

54ca66af-fcf8-4223-86e3-7d30d973813c-menstruacija-preview

Koji su razlozi izostanka menstruacije osim trudnoće

Uzroci za izostanak menstruacije mogu biti brojni, ali pre nego što se pozabavimo sa njima, najpre da pojasnimo koje sve vrste poremećaja ciklusa razlikujemo:

-Najčešće se javlja sekundarna amenoreja, što znači da menstruacija izostaje kod žena koje su je već ranije imale. Pored trudnoće ili dojenja kada je uobičajena, uzroci mogu biti i stresne situacije na poslu ili pod porodičnim krovom. Česta je pojava izostanak menstruacije zbog ciste (policistični jajnici). Ona može nastati i usled preterane upotrebe kontraceptivnih pilula, lekova poput kortikosteroida, zbog neuhranjenosti, problema u endokrinom sistemu (najčešće sa hipofizom ili štitastom žlezdom) u prevremenoj menopauzi, te usled neke od autoimunih bolesti.
-S druge strane, ako tinejdžerka sa navršenih 15 godina ili 2 godine nakon početka puberteta još nije imala svoje prvo menstrualno krvarenje, reč je o primarnoj amenoreji. Izostanak menstrualnog ciklusa kod tinejdžerki nije bolest, ali je svakako jasan pokazatelj da nešto nije u redu sa organizmom. Veoma često su posredi nerazvijeni reproduktivni organi, poremećaj rada hipofize, oslabljeni apetit, preterana fizička aktivnost, odnosno intenzivno vežbanje, te nepravilna ishrana ili poremećaj u ishrani.
-izostanak menstruacije razlozi i uzroci

Rizik skriven u genima

Kada se govori o amenoreji, tri grupe pripadnica lepšeg pola najčeće su izložene riziku. Tu pre svega spadaju one u čijoj je porodici bilo žena koje su se suočile sa izostankom menstrualnog ciklusa. Takode, rizik je veći u slučaju žena koje pate od bulimije ili anoreksije, ali i kod onih koje, želeći da dovedu svoj fizički izgled do savršenstva, preteruju u vežbanju.

Nespecifični simptomi kašnjenja menstruacije

Izostanak menstruacije u puberetetu, tj. primarna amenoreja može biti praćena glavoboljama, suviše visokim krvnim pritiskom za taj uzrast, problemima sa vidom, pojavom bubuIjica i akni, kao i nekontrolisanim rastom dlaka po telu. Pojačana maljavost kod tinejdžerki u velikoj meri utiče na samopouzdanje i raspoloženje, te je neophodno uraditi testove.

Nasuprot tome, na sekundarnu amenoreju pored problema sa vidom i glavobolje mogu ukazivati i česta mučnina u želucu, otekle grudi, nekontrolisana žed tokom dana i noći, te koža koja počinje da tamni na pojedinim mestima.

Posebnu pažnju treba obratiti na talase znojenja – valunge, iznenadne promene raspoloženja, depresiju i suvoću vagine, s obzirom na to da ti simptomi kašnjenja menstruacije mogu ukazivati na nedostatak estrogena, koji može biti jedan od uzroka i potpunog izostanka menstrualnog ciklusa. Na pitanje koliko može mens

Ukoliko se uzrok ne otkrije blagovremeno, izostanak menstruacije može sprečiti ženu da se ostvari u ulozi majke, a ako je uzrokovan niskim nivoom estrogena, povećava rizik od razvoja osteoporoze.

Kako ubrzati menstruaciju koja kasni više meseci

Pravilna i detaljna dijagnostika je ključna, stoga se za svaki izostanak menstruacije koji se ponavlja više od tri puta, mora otići doktoru.

Lekar će tokom pregleda posebnu pažnju posvetiti karličnom predelu, ne bi li ustanovio potencijalne probleme sa reproduktivnim organima. Ukoliko je u pitanju primarna amenoreja, prekontrolisaće grudi i genitalije kako bi proverio da li se telo u skladu sa pubertetom, da li se normalno razvija i menja, a može tražiti i ultrazvuk, da bi video postoje li anomalije na reproduktivnim organima.

Izostanak menstruacije test na trudnoću negativan

Ukoliko je reč o sekundarnoj amenoreji, potrebno je nekoliko analiza da bi se utvrdio uzrok: najčešće se prvo radi test na trudnoću, a ako je on negativan, ispituju se rad štitaste žlezde i jajnika, nivo hormona prolaktina koji može ukazati na tumor hipofize, a ispituje se i količina muških hormona u krvi.

Nema univerzalnog lečenja amenoreje

Budući da izostanak menstruacije uvek ukazuje na neki zdravstveni problem, terapija pre svega podrazumeva lečenje uzroka. Ukoliko je kašnjenje menstrualnog ciklusa uzrokovano poremećajima u radu hipofize ili štitaste žlezde, najčešće se reguliše lekovima. S druge strane, ako je tumor na nekoj od žlezda uzrok poremećaja, operacija je često najprihvatljivije rešenje.

Ukoliko je amenoreja izazvana hormonskim disbalansom, preporučuje se hormonska terapija, koja podrazumeva povećanje nivoa estrogena ili progesterona. Lekari često preporučuju i suplemente kao dopunu konvencionalnoj terapiji, najčešće na bazi kalcijuma, te vitamina D, K i B6, kao i esencijalnih masnih kiselina.

Kako izazvati menstruaciju čajevima

Priopremili smo vam nekoliko odličnih prirodnih recepata i čajeva koji će vam pomoći da uspostavite redovan menstrualni ciklus.

Konopljika za hormonsku ravnotežu

Konopljika, poznata i kao divlji biber ili drvo čednosti, može sniziti nivo prolaktina u krvi, što bi trebalo da normalizuje funkciju hipofize, s tim što je efikasna samo ako se uzima tokom nekoliko meseci, tj. tokom dužeg perioda, (jedna studija pokazala je da je kod 10 od 15 žena nakon uzimanja konopljike tokom šest meseci uspostavljen redovan menstrualni ciklus. Međutim, s obzirom na to da ova biljka može neutralisati efekat hormonske terapije, ne treba je uzimati pre konsultacije sa lekarom.

Čaj se spravlja tako što se puna kašika listova prelije sa 2 dl proključale vode, a popije se nakon što odstoji do 10 minuta.
Ovas reguliše funkciju tiroide

Ako je izostanak menstruacije uzrokovan poremećajem u radu štitaste žlezde, zob, to jest ovas, takode može pomoći.

Napitak se priprema tako što se 1 kg celog zrna prokuva u 3 litra vode. Nakon što malo odstoji. zasladi se domaćim medom i pije tokom dana.

Isti efekat ima i rastavić, a čaj se priprema tako što se 4 do 5 kašika biljke prelije litrom ključale vode, a pošto odstoji pola sata, procedi se i pije u toku dana, najbolje pre jela.

Virak podstiče menstrualno krvarenje

Virak se posebno preporučuje u slučaju da je izostanak menstruacije duži od mesec dana, a čaj se priprema tako što se:

Mala kašičica biljke prelije šoljom proključale vode. Nakon što odstoji 5 do 10 minuta, pije se u gutljajima, najviše dve šolje na dan.
Menstrualno krvarenje podstiče i ljutovnica, a čaj se priprema od suve biljke i to tako što se:

Čajna kašičica usitnjene ljutovnice prelije sa 150 mililitara ključale vode. Nakon što odstoji 15 minuta, procedi se i pije najviše 3 šolje toplog čaja na dan.
Čudotvorno korenje sprečava amenoreju

Čaj od dumbira takode pomaže osobama kod kojih je izostanak menstruacije nešto duži, a priprema se tako što se:

Usitnjeni komad korena veličine oko 5 cm prelije sa 4 pune šolje ključale vode, a nakon što odstoji 10-15 minuta, procedi se i pije tokom dana.

Koren angelike takode je efikasan, a čaj se priprema tako što se:

15 grama seckanog korena prelije sa 3 decilitra ključale vode.
Osim ovog korenja, može pomoći i peršunov list – 30 g svežeg lista preliti litrom ključale vode, a nakon što malo odstoji procediti i piti 3 puta dnevno obavezno pre obroka.

Danas je sve prisutniji izostanak menstuacije zbog stresa, pa se mnoge žene i devojke trebaju najpre izboriti sa njim. Obavezno se javite vašem lekaru ako vam menstrualni ciklus kasni više od mesec dana, vodite dnevnike i trudite se da celokupnu situaciju pratite. Recepti za čajeve od lekovitog bilja, svakako mogu pomoći ali oni su samo dopuna za redovnu terapiju.

Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdrav-zivot/izostanak-menstruacije-razlozi/

Komentari
Loading...