Iznenađujući znakovi hipotireoze

Hipotireoza je stanje tokom kojeg štitne žlezde proizvodi prenisku količinu hormona. Postoje brojni uzročnici hipotireoze. Hormoni štitne žlezde utieču na rast, razvoj i brojne stanične funkcije, stoga su izuzetno važni za celokupno zdravlje.

hipetireozaŠtitna žlezda za svoj rad koristi jod, kojeg u pravilu, unosimo dovoljno putem namirnica kao što su riba i morski plodovi, hleb i so. Dva najvažnija hormona su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). T3 utiče na većinu telesnih aktivnosti.

Kada štitna žlezda proizvodi premalu količinu hormona, dolazi do različitih promena u telu. Ovi simptomi mogu biti pokazatelji da patite od hipotireoze.

Povišen holesterol

Veliki broj ljudi, koji pati od hipotireoze, pati od povišene vrednosti holesterola. U većini slučajeva lekovi za regulisanje rada štitne žlezde regulišu i vrednosti holesterola do te vrednosti da ostali lekovi  nisu ni potrebni.

Slaba koncentracija

Osobe, koje pate od hipotireoze, imaju problema s kratkoročnim pamćenjem, koncentracijom i razmišljanjem. Učinkovita terapija u većini slučajeva reši  će ove probleme.

Hrapav glas

Premala proizvodnja hormona štitne žlezde pokreće zadržavanje vode u telu, a nakon nekog vremena dolazi do oticanja glasnica.

Bolovi u zglobovima i mišićima

Hipotireoza gotovo uvek uzrokuje bolove u kolenima, laktovima i ramenima. Ova bol se razlikuje od boli uzrokovane artritisom.

Zatvor

Manjak hormona štitne žlezde usporava rad probavnog sistema i usporava pokretljivost creva, što uzrokuje blagu ili tešku konstipaciju.

Menstrualni problemi

Žene, koje pate od hipotireoze, često nemaju uravnotežen menstrualni ciklus. Terapijom se on vraća u ravnotežu u razdoblju od 2 do 3 meseca.

Povećana osetljivost na hladnoću

Kada u telu nema dovoljno hormona , cirkulacija krvi postaje sporija. To može uzrokovati osećaj hladnoće, čak i kada je spoljna temperatura prijatna.

Suva koža i kosa

Hipotireoza može uzrokovati suvoću kože celog tela. Takođe može doći do gubitka obrva i vlasi. Kosa može postati jako tanka i suva.

Depresija

Veliki broj ljudi, koji pati od depresije, ustvari ima problema s radom štitne žlezde. Manjak hormona T3 može uzrokovati nastanak depresije.

 

 

Komentari
Loading...